Iranul ameninţă cu confiscarea unei nave britanice din cauza incidentului din Gibraltar

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Un comandant al Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului a declarat vineri că Teheranul ar trebui să reţină o navă britanică drept răspuns la capturarea unui petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului, potrivit Deutsche Welle.

„Dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, autorităţile relevante vor fi obligate să ia măsuri reciproce şi să captureze un petrolier britanic”, a scris pe Twitter comandantul Mohsen Rezai.

Curtea Supremă din enclava britanică (Gibraltar) a decis la rândul său că poate reţine nava pentru alte 14 zile în timp ce îi interoghează pe membrii echipajului, format în principal din indieni şi pakistanezi, pentru a determina dacă acesta a încercat sau nu să evite sancţiunile Uniunii Europene şi să aducă petrol în Siria.

Ministerul iranian de Externe susţine într-o declaraţie că „a descris mişcarea Marii Britanii drept inacceptabilă” ambasadorului britanic Rob Macaire şi a „cerut eliberarea imediată a petrolierului, ţinând cont că acesta a fost reţinut la cererea Statelor Unite”.

Superpetrolierul cu o lungime de 330 de metri, cunoscut sub numele de Grace 1, este o navă sub pavilion panamez despre care se crede că se afla în drum spre Siria, pentru a livra petrol la cererea Iranului, când a fost reţinut de Marina Regală britanică.

Deşi documentele navei susţin că petrolul a fost încărcat în Irak, datele furnizate de sistemele de monitorizare indică faptul că probabil petrolul a fost încărcat în Iran.

Experţi în transportul maritim de mărfuri au declarat că Grace 1 probabil a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar în locul unei rute mai directe prin Canalul Suez pentru a evita regulamentele care îi cereau să descarce o parte din încărcătură.

Guvernul Gibraltarului a susţinut că se află în procesul interogării celor aflaţi la bordul superpetrolierului, însă în calitate de martori şi nu de suspecţi.

Impasul are loc în contextul tensionării relaţiilor dintre Europa şi Iran cu privire la acordul nuclear încheiat în 2015, din care SUA s-a retras anul trecut, mişcarea fiind urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice împotriva Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că Iranul trebuie să fie foarte atent în privinţa următorilor săi paşi.

Liderul american a lansat avertismentul după ce inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au confirmat luni o declaraţie a ministrului de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif care afirma că Iranul a încălcat limita de 300 kilograme pentru stocarea uraniului îmbogăţit, stabilită prin acordul nuclear din 2015, cunoscut în mod formal drept Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe