Iranul ameninţă din nou că blochează Strâmtoarea Ormuz


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Marina Gărzilor Revoluţionare ale Iranului a declarat că va închide Strâmtoarea Ormuz dacă nu i se va permite Teheranului să îşi exporte petrolul prin ruta internaţională vitală de transport maritim.

Strâmtoarea Ormuz este principala arteră pentru transportarea pe cale maritimă a unei treimi din cantitatea de petrol şi a majorităţii cantităţii de gaz natural lichefiat ce se comercializează în întreaga lume.

Contraamiralul Alizera Tangsiri a declarat luni la canalul de televiziune iranian Al-Alam: “Conform legii, strâmtoarea Ormuz este o rută pentru transporturile maritime internaţionale şi dacă ni se interzice să o folosim, atunci o vom închide”.

Aceasta este cea mai recentă ameninţare a Iranului în ceea ce priveşte strâmtoarea Ormuz şi a fost făcută după ce, luni, SUA a cerut cumpărătorilor de petrol iranian să suspende achiziţiile începând cu 1 mai sau vor fi penalizaţi, potrivit Express.co.uk.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a declarat că nu va reînnoi scutirile acordate anul trecut unora dintre cumpărătorii de petrol iranian.

În noiembrie 2018, Washingtonul a reimpus sancţiuni asupra exporturilor de petrol iranian după ce Trump a retras SUA în primăvara anului trecut din acordul încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale cu scopul de a limita în mod semnificativ programul nuclear iranian.

Opt ţări, inclusiv China şi India, au beneficiat de scutiri timp de şase luni şi câteva dintre aceste naţiuni au sperat la reînnoirea scutirilor de la sancţiunile americane.

Săptămâna trecută, Frank Fannon, asistent al secretarului de stat american pentru resurse energetice, a reiterat poziţia administraţiei Trump, susţinând că “obiectivul este de a obţine zero exporturi iraniene cât mai curând posibil”.

Teheranul a rămas sfidător, afirmând că este pregătit pentru suspendarea scutirilor, iar Gărzile Revoluţionare au repetat ameninţarea cu închiderea Strâmtorii Ormuz.

Casa Albă a declarat că lucrează cu exportatori de petrol majori precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pentru a asigura “alimentarea în mod corespunzător a pieţei.

Comercianţii, care sunt deja neliniştiţi în ceea ce priveşte livrările de petrol, s-au întrebat dacă nu cumva această abordare mai strictă, împreună cu sancţiunile continue asupra industriei petroliere din Venezuela, ar putea avea efecte negative – de exemplu creşterea masivă a preţurilor.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a reiterat luni că scopul este acela de a reduce la zero exporturile de petrol iranian, precizând că SUA nu plănuieşte să acorde nicio perioadă de graţie după 1 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe