Iranul ameninţă trupele europene şi britanice în Orientul Mijlociu

Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Iranul a ameninţat trupele britanice şi europene din Orientul Mijlociu, avertizând: "Astăzi, soldatul american este în pericol, mâine soldatul european ar putea fi în pericol."

Hassan Rouhani, preşedintele Iranului, a emis ameninţarea la o şedinţă a cabinetului, la o zi după ce Marea Britanie, Franţa şi Germania au luat hotărârea să declanşeze mecanismul de arbitraj împotriva încălcărilor acordului nuclear de către autorităţile de la Teheran.

Iranul a spus deja că va viza trupele americane din regiune drept represalii pentru uciderea generalului Qassem Soleimani.

Este prima dată când Rouhani ameninţă trupele europene.

Marea Britanie are în jur de 400 de trupe în Irak şi aproximativ 1.000 în Afganistan, precum şi altele dislocate în toată regiunea.

Între timp, Rob Macaire, ambasadorul Regatului Unit la Teheran, a părăsit ţara pentru prima dată de la arestul său săptămâna trecută. Oficialii britanici au spus că este o călătorie planificată în prealabil la Londra şi că va reveni la postul său din Teheran.

Dar Macaire a fost declarat "indezirabil" de către autorităţile de la Teheran după ce a fost arestat sâmbătă în proximitatea unui protest izbucnit după ce liderii iranieni şi-au anunţat responsabilitatea pentru doborârea avionului de pasageri ucrainean pe 8 ianuarie.

În semn de tensiuni din ce în ce mai mari între guvernul Rouhani ales democratic şi Gărzile Revoluţionare, Javad Zarif, ministrul de externe al Iranului, a declarat că oamenii „au fost minţiţi”.

Zarif şi Rouhani au afirmat că au fost ţinuţi în întuneric cu privire la cauza reală a accidentului timp de câteva zile, întrucât Gărzile Revoluţionare au negat în mod repetat doborârea avionului.

Cei doi au încercat să canalizeze mânia publică către generalii Gărzii şi să devieze responsabilităţile pe care le-ar avea guvernul.

„În ultimele nopţi, am avut oameni pe străzile Teheranului care demonstrează împotriva faptului că au fost minţiţi pentru câteva zile”, a spus Zarif.

Marea Britanie, Franţa şi Germania - cunoscute drept grupul E3 - au susţinut acordul nuclear inclusiv după retragerea SUA în 2018, dar au anunţat marţi că acuză oficial Iranul de încălcarea angajamentelor asumate şi au declanşat un mecanism de dispută în baza acordului.

Decizia înseamnă că cele două părţi au 60 de zile pentru a negocia un acord pentru soluţionarea litigiului. În caz de eşec, sancţiunile ONU asupra Iranului care au fost suspendate în cadrul acordului pot reveni.

Iranul a reacţionat cu furie la anunţul E3 şi a spus că Europa nu şi-a asumat propriile angajamente în cadrul acordului nuclear şi a cedat „dictatelor” lui Donald Trump.

Trump a cerut Iranului să renunţe la ambiţiile sale nucleare şi semnatarilor acordului să accepte că regimul iranian este un sponsor al terorismului şi a propus un nou acord care să rezolve chestiunea definitiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe