Iranul anunţă că va asigura securitatea în Strâmtoarea Ormuz

Petrolierul Stena Impero
Petrolierul Stena Impero (Screenshot)

Ministrul adjunct de Externe al Iranului a anunţat că forţele militare vor "asigura" strâmtoarea Ormuz.

Iranul "nu va permite perturbarea navigaţiei în această zonă sensibilă", a declarat ministrul adjunct de Externe, Abbas Araghchi, potrivit unei agenţii de presă aparţinând guvernului iranian.

Declaraţia a fost făcută în timpul unei vizite oficiale la Paris, a raportat Reuters.

În acest moment nu este clar cât de departe este dispus să meargă Iranul în acest joc al tensiunilor cu SUA şi Marea Britanie - ambele ţări având nave de război şi active militare în regiunea Golfului.

"Iranul va face toate eforturile pentru a asigura regiunea, în special strâmtoarea Ormuz, şi nu va permite nici o perturbare a transportului maritim în această zonă sensibilă", a declarat Araqchi ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, în timpul unei întâlniri.

Anunţul survine în mijlocul unui conflict major între Londra şi Teheran, fiecare solicitând eliberarea petrolierului capturat de partea adversă. La începutul acestei luni, marina regală a confiscat Grace 1, care transporta 2 milioane de barili de petrol, în largul Gibraltarului; la rândul său, Iranul a capturat vinerea trecută nava Stena Impero sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz.

Nu este prima dată când Iranul emite o asemenea ameninţare. În aprilie şi decembrie 2018 Iranul a avertizat că va închide traficul prin Ormuz, o cale maritimă majoră prin care tranzitează aproximativ 30% din ţiţeiul de pe glob. Teheranul a ameninţat atunci că "dacă într-o zi Statele Unite vor decide să blocheze ţiţeiul iranian, prin Golful Persic nu va mai trece petrol".

Între timp, vicepreşedintele iranian, Eshaq Jahangiri, a declarat că Iranul respinge încercările britanice de a institui o "echipă europeană de lucru" pentru a monitoriza şi patrula Golful Persic în vederea protejării transportului maritim internaţional, afirmând că iniţiativa nu va aduce decât "insecuritate" .

"Nu este nevoie de o coaliţie, aceste de coaliţii şi simpla prezenţa a străinilor în regiune creează insecuritate", a spus el".

Franţa, Italia, Olanda şi Danemarca au anunţat marţi că vor sprijini o misiune condusă de europeni de asigurare a securităţii tranzitului navelor internaţionale în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe