Iranul aparent hăckuieşte CENTCOM şi provoacă prăbuşirea unei drone americane MQ-9 Reaper

Dronă MQ-9 Reaper
Dronă MQ-9 Reaper (Wikipedia.org)

Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţei aerospaţiale din cadrul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC), a dezvăluit la sfârşitul săptămânii trecute că o serie de drone americane care zburau deasupra Siriei şi Irakului au fost deturnate de IRGC, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Şapte sau opt drone care au efectuat zboruri constante deasupra Siriei şi Irakului au fost deturnate de noi, iar datele [colectate de acestea] au fost monitorizate de noi şi astfel am putut obţine informaţii la primă mână”, a precizat joi generalul Hajizadeh în oraşul iranian vestic Hamedan.

Agenţia iraniană de ştiri Fars a publicat un material video de 3 minute care conţine imagini filmate în câteva ocazii diferite de către drone. Jumătate din conţinutul materialului video arată cum o dronă americană General Atomics MQ-9 Reaper este hackuită de forţele IRGC şi apoi condusă spre sol. Ultimul segment al video-ului arată o lovitură aeriană americană asupra dronei prăbuşite.

Materialul video aparent surprinde hackuirea Comandamentului Central al armatei SUA (CENTCOM) de către IRGC şi poate fi considerat de unii drept o dovadă care susţine afirmaţiile făcute de generalul iranian.

Iranul are o lungă istorie în ceea ce priveşte tehnologia dronelor, producând drone încă din timpul războiul irakiano-iranian din anii 1980.

Agenţia de ştiri Fars a explicat faptul că tehnologia iraniană pentru drone s-a dezvoltat când armata iraniană a doborât o dronă militară americană RQ-170 Sentinel în estul Iranului în 2011. Un trimestru mai târziu, Iranul a început să producă propriile drone RQ-170 prin utilizarea tehnologiei furate de la drona americană prăbuşită. Drona iraniană RQ-170 a efectuat primul zbor oficial la sfârşitul lui 2014.

Drona originală RQ-170 a fost o dronă cu tehnologie stealth concepută pentru operaţiuni de supraveghere, în timp ce versiunea iraniană este înarmată cu rachete.

În 2013, generalul Hajizadeh a declarat că Iranul a făcut un salt de trei decenii în privinţa tehnologiei pentru drone după ce a inversat procesul tehnologic al unor drone americane.

Fars a mai susţinut că Iranul a obţinut o colecţie vastă de drone americane doborâte, inclusiv Scan Eagle, Raptor şi M-Q9. De atunci, tehnologia acestor drone a fost folosită pentru a crea noi drone avansate folosite în prezent în Iran şi Siria, unde regimul din Teheran îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Declaraţia generalului Hajizadeh şi materialul video postat de agenţia de ştiri Fars au loc pe fondul unor rapoarte care susţin că SUA a accelerat un program strict secret pentru distrugerea programului de rachete al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe