Iranul arată pisica: Putem produce uraniu îmbogăţit în două zile dacă SUA se retrage din acordul nuclear

(AFP/Getty Images)

Iranul a declarat luni că ar putea produce uraniu îmbogăţit într-un interval de 48 de ore dacă SUA ar ieşi din acordul nuclear încheiat în 2015, cunoscut ca JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune).

“Dacă America se retrage din acord ... Iranul şi-ar putea relua procesul de îmbogăţire a uraniului la 20% în mai puţin de 48 de ore”, a afirmat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, într-un interviu cu al-Alam TV, precizează Reuters.

De la semnarea controversatului acord nuclear din 2015, Iranul a lansat aproximativ 24 de rachete balistice şi cel puţin 16 dintre ele sunt capabile să transporte focoase nucleare.

În timp ce preşedintele american Donald Trump şi administraţia au anunţat intenţia SUA de a renunţa la acord, Germania, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China par să fie dedicate menţinerii iniţiale a acestuia.

Iranul a insistat permanent că programul său de rachete balistice are o natură pur defensivă. În plus, regimul din Teheran a negat că furnizează arme şi tehnologie pentru rachete rebelilor Houthi din Yemen. De asemenea, Teheranul a negat, în ciuda dovezilor care arată contrariul, faptul că rachetele balistice care au fost lansate recent în Arabia Saudită din Yemen îi aparţin.

În decembrie 2017, Iranul a susţinut că ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a “inventat” că rămăşiţele carbonizate ale unei rachete balistice de rază scurtă descoperite în Yemen, care au fost prezentate în timpul discursului ei, au provenit din Iran.

În aceeaşi lună, o comisie independentă a Consiliului de Securitate al ONU a afirmat: “Caracteristicile de design şi dimensiunile componentelor inspectate de comisie sunt similare celor raportate vizând racheta Qiam-1, proiectată şi produsă de iranieni”.

Săptămâna trecută, înaintea călătoriei în Iran a ministrului francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, acesta a declarat la o conferinţă de presă cu omologul său rus Serghei Lavrov că programul iranian de rachete balistice “ne îngrijorează enorm”. El a precizat: “Deţinerea unor astfel de instrumente nu este doar defensivă, ţinând cont de distanţa pe care o pot acoperi acestea”.

În octombrie 2017, Iranul a declarat că nu are nevoie să mărească raza de acţiune a rachetelor sale balistice, pentru că acestea sunt deja capabile să lovească forţele americane staţionate în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe