Iranul avertizează Arabia Saudită să evite comiterea unei “greşeli de neiertat”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului a avertizat Arabia Saudită că orice acţiune de negociere cu Israelul va fi o “greşeală de neiertat”.

Ayatollahul Ali Khamenei a lansat ameninţarea după ce prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat că israelienii sunt îndreptăţiţi să trăiască paşnic în teritoriul lor.

Ca răspuns la comentariile lui Salman, Khamenei a etichetat Israelul ca “regim opresiv” şi a cerut saudiţilor să nu negocieze cu statul evreu.

Khamenei a afirmat: “Acţiunile care au în vedere negocieri cu un regim al Israelului care înşelă, minte şi este opresiv sunt o greşeală mare şi de neiertat. [Aceste acţiuni] vor întârzia victoria poporului Palestinei”.

Arabia Saudită, locul de naştere al Islamului şi locul celor mai sfinte altare ale sale, nu recunoaşte în mod oficial Israelul.

Totuşi, comentariile prinţului saudit, citate de revista americană The Atlantic, reprezintă un semn al aparentei încălziri a relaţiilor bilaterale dintre Tel Aviv şi Riad.

Bin Salman a precizat: “Cred că fiecare popor are dreptul să locuiască în pace pe un teritoriu al lor. Cred că palestinienii şi israelienii au dreptul să aibă propriul lor pământ. Dar trebuie să avem un acord de pace pentru a asigura stabilitatea pentru fiecare şi a întreţine relaţii normale”.

Comentariile lui bin Salman au fost făcute în contextul în care Arabia Saudită, majoritar sunită, înfruntă Iranul şiit în lupta pentru puterea regională.

Teheranul şi Riadul susţin tabere opuse în conflictele din Yemen şi Siria, precum şi grupuri politice rivale în Irak şi Liban.

După comentariile făcute de prinţul moştenitor, tatăl său, Regele Salman, a reiterat sprijinul Arabiei Saudite pentru statul palestinian.

Riadul a cerut în repetate rânduri Israelului să se retragă din teritoriile arabe pe care le-a capturat în războiul din 1967 – teritorii în care palestinienii doresc să creeze un stat în viitor.

Cu toate acestea, luna trecută, Arabia Saudită a deschis pentru prima dată spaţiul aerian unui zbor comercial către Israel. Zborul, care a avut loc după doi ani de eforturi depuse în acest sens, a fost lăudată ca fiind “istoric” de către ministrul israelian al Turismului, Yariv Levin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe