Iranul avertizează SUA să nu sechestreze petrolierul său în apele internaţionale

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Iranul a confirmat duminică faptul că petrolierul Grace 1, redenumit Adrian Darya, a fost eliberat de Gibraltar şi se află în ape internaţionale.

Sâmbătă, Departamentul de Justiţie al SUA a încercat să sechestreze petrolierul iranian Grace 1 emiţând un mandat la câteva zile după ce autorităţile din Gibraltar dispuseseră eliberarea navei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, a declarat luni, 19 august, că Teheranul a avertizat Statele Unite să nu încerce să sechestreze superpetrolierul iranian care transporta petrol, având ca presupusă destinaţie Siria.

Mesajul a fost trimis prin intermediul Ambasadei Elveţiei la Teheran.

Referindu-se la dosarul eliberării petrolierului Stena Impero, Mousavi a declarat că Teheranul aşteaptă o hotărâre judecătorească.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului a adăugat că încercările Washingtonului de a sechestra petrolierul Adrian Darya vor avea consecinţe grave.

"Dacă [Statele Unite] fac un astfel de pas, va fi pusă în pericol securitatea navigaţiei în apele internaţionale. Iranul a avertizat autorităţile americane, folosind canale oficiale, în special Ambasada Elveţiei la Teheran, că acest gest va avea consecinţe grave", a afirmat Mousavi, când a fost întrebat despre o posibilă sechestrare a navei de către marina americană din Mediterana.

El a subliniat, de asemenea, că solicitarea Washingtonului către autorităţile Gibraltar de a prelungi reţinerea navei a fost ilegală.

Nava iraniană Adrian Darya, cunoscută anterior sub numele de Grace 1, a ieşit din apele Gibraltarului după 46 de zile.

Sâmbătă, Departamentul de Justiţie al SUA a emis un mandat pentru confiscarea navei. Potrivit Departamentului, o instanţă a decis ca petrolierul, încărcătura sa şi 995.000 USD în numerar sunt supuse confiscării pentru încălcarea unui număr de legi americane privind frauda bancară şi spălarea banilor, precum şi în baza legii Internaţional Emergency Economic Powers şi a legii privind confiscarea bunurilor în cazul activităţilor legate de terorism.

Cu toate acestea, autorităţile din Gibraltar au respins cererea SUA de a extinde confiscarea navei, invocând diferenţe între sancţiunile aplicate de SUA şi UE împotriva Iranului.

Autorităţile din Gibraltar, asistate de trupe britanice, au arestat nava în largul coastei Gibraltarului pe 4 iulie, susţinând că aceasta a încălcat sancţiunile UE prin transportul petrolului către Siria. Iranul a negat acuzaţiile.

Câteva zile mai târziu, Iranul a reţinut un petrolier britanic - Stena Impero - în Golful Persic, pentru presupusa încălcare a reglementărilor maritime.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran au fost tensionate după retragerea, în 2018, a Washingtonului din Planul de acţiune comun pentru 2015 (JCPOA), cunoscut în mod obişnuit ca acordul nuclear iranian.

Măsura a fost urmată de escaladarea tensiunilor în Golful Persic, într-o serie de incidente în care au fost atacate nave petroliere, lucru care a determinat creşterea prezenţei militare a SUA în regiune.

Tensiunile au escaladat din nou când Iranul a doborât o dronă americană în zona de coastă Hormozgan, situată în apele sale teritoriale, provocând ameninţări din partea Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe