Iranul cere Rusiei să renunţe la dolar şi să izoleze America

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

Reiterând ameninţările Washingtonului cu impunerea de noi sancţiuni şi anularea acordului nuclear, ayatollahul Ali Khamenei a etichetat SUA ca un inamic şi a cerut Moscovei să rupă total legăturile cu dolarul american.

“Ignorând propaganda negativă a inamicilor, care urmăresc să slăbească relaţiile dintre ţări, putem anula sancţiunile SUA folosind metode precum eliminarea dolarului şi înlocuirea sa cu monedele naţionale în tranzacţiile dintre două sau mai multe părţi; astfel, îi izolăm pe americani.

După cum a precizat The Express, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu diverşi lideri iranieni pentru a cultiva o relaţie tot mai bună de când preşedintele american Donald Trump a ameninţat recent că va abandona acordul nuclear internaţional încheiat cu Teheranul în 2015.

Premierul rus Dmitri Medvedev a criticat interferenţa americană în regiune şi s-a referit la relaţiile călduroase ale Moscovei cu Teheranul.

Putin a precizat că în ciuda sancţiunilor, “am dedicat fondurile noastre progresului ştiinţific şi tehnologic şi am avut parte de o creştere semnificativă în domeniile biotehnologiei, IT, agriculturii şi industriei spaţiale. Acum, în ciuda unor temeri iniţiale, am realizat că putem face ceea ce decidem să facem”.

Khamenei a declarat că doreşte să intensifice cooperarea pentru a facilita pacea în Orientul Mijlociu, conform unui raport al televiziunii iraniene de stat.

În timpul întâlnirii cu liderul rus, Khamenei a afirmat: “Rezolvarea completă a crizei din Siria necesită o cooperare puternică între Iran şi Rusia. Cooperarea noastră poate izola America. Această cooperare va reinstaura stabilitatea în regiune”.

Putin a lăudat cooperarea cu Iranul ca fiind “foarte productivă”, adăugând că “reuşim să ne coordonăm poziţiile în problema sirienă”.