Iranul desfăşoară un exerciţiu maritim în Strâmtoarea Ormuz

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Iranul va desfăşura un exerciţiu maritim de trei zile în Strâmtoarea strategică Ormuz şi în apropierea ei, conform mass mediei de stat iraniene.

Oficiali iranieni au declarat că exerciţiul anual, care va începe vineri, se va extinde până la Marea Oman şi la marginea Oceanului Indian, potrivit RFE/RL.

Iranul desfăşoară în mod regulat astfel de exerciţii în Strâmtoare, prin care trec aproape o treime din toate transporturile maritime de petrol.

Comandantul Marinei iraniene, contraamiralul Hossein Khanzadi, a declarat la televiziunea de stat că submarine, nave de luptă, elicoptere şi avioane de supraveghere vor fi implicate în acest exerciţiu.

Exerciţiul, numit Velayat-97, va include de asemenea şi lansări de rachete de pe diverse nave, a adăugat contraamiralul.

Khanzadi, citat de agenţia de ştiri semioficială Tasnim, a mai declarat că exerciţiul urmăreşte să evalueze echipamentele Marinei iraniene, să exerseze utilizarea a diferite lansatoare şi să permită trupelor să fie mai pregătite pentru o luptă reală.

Exerciţiul are loc într-un moment de tensiuni amplificate între Teheran şi Washington, care în mai 2018 s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi, ulterior, a reimpus sancţiuni dure împotriva economiei iraniene.

Iranul a ameninţat în mai multe rânduri că va închide Strâmtoarea Ormuz în cazul în care SUA va decide să blocheze exporturile de petrol iranian ca parte a sancţiunilor sale.

Iranul este un exportator major de petrol şi un membru al cartelului petrolier OPEC.

SUA a respins ameninţarea Iranului, afirmând că Teheranul nu controlează Strâmtoarea Ormuz.

La sfârşitul anului trecut, Iranul a declarat că este pregătit să răspundă oricărei acţiuni ostile a Statelor Unite, după ce un grup maritim de luptă american, condus de portavionul USS John C. Stennis, a intrat în Golful Persic.

De asemenea, recent, după ce a dezvăluit existenţa unei fabrici subterane de rachete, regimul iranian a ameninţat că va scufunda un portavion american.