Iranul face primele arestări în dosarul avionului doborât. Preşedintele susţine că vina este până la urmă a SUA

Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran (AFP VIA GETTY IMAGES)

Iranul a făcut primele arestări în dosarul avionului ucrainean doborât săptămâna trecută, după ce a treia noapte de proteste intense a zguduit capitala Teheran.

La o conferinţă de presă televizată, Ministerul Justiţiei a anunţat că arestările au fost făcute din cauza unei gafe militare. Nu au fost oferite detalii cu privire la numărul celor reţinuţi, la acuzaţiile sau identitatea acestora, iar lipsa de transparenţă a accentuat sentimentul de muşamalizare care a învăluit incidentul încă din prima zi.

Înainte ca orice mărturie să fie consemnată, preşedintele Hassan Rouhani a exprimat opinia că vina pentru doborârea zborului PS752 al Liniilor Aeriene Ucrainene „se duce în America”.

„Au fost efectuate investigaţii ample şi unele persoane au fost arestate”, a declarat purtătorul de cuvânt Gholamhossein Esmaili, confirmând începerea anchetei judiciare.

Anunţul său a venit la scurt timp după ce Rouhani a confirmat că toţi cei responsabili pentru dezastru „ar trebui pedepsiţi”, după cum a transmis agenţia locală de presă IRNA. El a afirmat:

Pentru oamenii noştri, este foarte important ca, în acest incident, oricine a fost de vină sau neglijent la orice nivel să fie deferit justiţiei. Sistemul de Justiţie trebuie să formeze un tribunal special, cu un judecător de rang înalt şi zeci de experţi ... întreaga lume va urmări.

Nu se poate ca doar persoana care a apăsat butonul să fie de vină. Există şi altele şi vreau să le expună în mod explicit oamenilor.

Rezolvând această problemă crucială a greşelii, a continuat Rouhani, „rădăcina tuturor necazurilor se întoarce în America ... acesta nu poate fi un motiv pentru care să nu analizăm toate cauzele principale ale dezastrului aerian.

Preşedintele a cerut oficialilor să explice de ce a durat atâta timp ca autorităţile să anunţe cauza reală a dezastrului aerian.

„Ei trebuie să explice întregul proces. De miercuri dimineaţă, când s-a produs incidentul, până la şedinţa de vineri seara a Consiliului Suprem de Securitate Naţională. Ei trebuie să explice întregul proces oamenilor”, a susţinut acesta.

De sâmbătă seara, Teheranul este zguduit de proteste masive care cer demisia liderilor iranieni pentru ascunderea adevărului în legătură cu doborârea avionului de pasageri.

Iranul afirmase iniţial că motivul căderii cursei a fost o defecţiune la motor şi a încercat inclusiv să muşamalizeze scandalul prin ştergerea dovezilor de la locul tragediei cu buldozerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe