Iranul îl înlocuieşte pe şeful Gărzilor Revoluţionare

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului l-a înlocuit pe liderul Gărzilor Revoluţionare de elită, a declarat duminică mass media de stat iraniană, potrivit Deutsche Welle. Nu a fost comunicat niciun motiv al schimbării şefului grupului paramilitar. SUA a desemnat grupul ca fiind o organizaţie militară.

Generalul de brigadă Hossein Salami va prelua funcţia lui Mohammad Ali Jafari, care a ocupat această poziţie timp de 11 ani.

Salami, în vârstă de 59 de ani, a îndeplinit anterior funcţia de comandant adjunct al Gărzilor şi este considerat adeptul unei politici dure, opunându-se reformelor preşedintelui Hassan Rohani, precum acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

În trecut, Salami a cerut “anihilarea regimului sionist” şi a ameninţat “triunghiul” Arabia Saudită-Israel-SUA după un atac ce a avut loc în septembrie 2018 asupra unei parade militare. Incidentul s-a soldat cu 25 de morţi.

În 8 aprilie, Trump a afirmat că va desemna Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului drept organizaţie teroristă străină, o măsură fără precedent care a atras nemulţumirea iranienilor şi a generat temeri privind atacuri punitive asupra forţelor americane.

Desemnarea a intrat în vigoare în 15 aprilie şi a generat un răspuns imediat din partea Iranului, al cărui Consiliu Suprem pentru Securitate Naţională a numit forţele militare americane drept organizaţie teroristă, potrivit televiziunii iraniene de stat.

“Bazele militare americane şi forţele militare americane din regiune vor fi considerate baze teroriste şi forţe teroriste pe care le vom trata în mod corespunzător”, a declarat Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, într-un interviu la televiziunea de stat, adăugând că decizia SUA reprezintă o “greşeală strategică majoră”.

“IRGC este principalul mijloc al guvernului iranian de a direcţiona şi implementa campania sa teroristă globală”, a afirmat Trump într-o declaraţie la începutul lunii. Administraţia sa a criticat de mult timp Iranul pentru influenţa în Irak, Siria şi Yemen.

Diverşi comandanţi militari americani de rang înalt împărtăşesc temerile lui Trump cu privire la Iran şi IRGC dar s-au opus mult timp etichetării forţei de elită iraniene drept grup terorist din cauza potenţialelor repercusiuni împotriva forţelor americane din Orientul Mijlociu şi a problemelor pe care le-ar putea crea pentru partenerii SUA care au o relaţie cu Iranul, au precizat oficiali americani.

În plus, oficiali americani au susţinut, cu condiţia anonimatului, că anunţul făcut de Trump nu înseamnă că armata americană va începe să trateze IRGC precum Al-Qaeda, Statul Islamic sau alte grupuri jihadiste pe care le poate ataca după bunul plac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe