Iranul începe un proiect de conectare a reţelei electrice cu Rusia, Azerbaidjan

Teheranul acoperit de smog.
 
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Reţeaua electrică a Iranului ar putea fi conectată şi sincronizată cu alte reţele fie prin Azerbaidjan, fie prin Armenia şi Georgia, a afirmat Ardakanian, potrivit agenţiei de ştiri Iran Fars.

„Iranul salută oricare dintre cele două rute”, a transmis Fars, citându-l pe ministrul Ardakanian.

Iranul, Azerbaidjanul şi Rusia au fost de acord să înfiinţeze o companie care a început deja să lucreze la proiectul de conectare a reţelei Iranului la Rusia prin Azerbaidjan, a adăugat el.

Ideea conectării reţelei electrice a Iranului cu Rusia prin Azerbaidjan a fost vehiculată pentru prima dată în martie 2019, când Ardakanian s-a întâlnit cu ministrul azer al Economiei şi Industriei de atunci, Shahin Mustafayev, la Teheran.

„Avem în vedere planuri de conectare a reţelei electrice a ţării la Rusia prin Republica Azerbaidjan, proiect care va contribui la sincronizarea sistemului de energie electrică al Iranului cu cel al Rusiei”, a spus atunci ministrul iranian.

Iranul şi Rusia caută să-şi intensifice cooperarea în domeniul energiei, inclusiv prin intermediul proiectelor comune, a raportat Agenţia de Ştiri a Republicii Islamice (IRNA) la începutul acestei săptămâni, după ce ambasadorul Iranului în Rusia, Kazem Jalali, a avut o întâlnire pentru a discuta viitoarea cooperare energetică cu adjunctul rus al Energiei Ministrul Anatoli Tihonov.

O zi mai târziu, Tihonov a fost reţinut într-un centru de detenţie preventivă din Rusia în aşteptarea unui proces pentru presupusa sa implicare în delapidarea a 8 milioane USD, a informat miercuri agenţia de ştiri TASS.

Tihonov, unul dintre cei opt miniştri adjuncţi ai ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, a ocupat postul de ministru adjunct din vara anului 2019. Tihonov şi alte persoane au fost reţinuţi timp de două luni până la 8 noiembrie şi sunt acuzaţi de fraudă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie