Iranul îşi schimbă varianta oficială cu privire la motivul căderii zborului 752. Ucraina vrea să caute rachete ruseşti la locul faptei

Avion de pasageri ucrainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri ucrainean căzut lângă aeroportul din Teheran (Rohhollah Vadati/ISNA, via Agence France-Presse — Getty Images)

Iranul a schimbat versiunea oficială a motivului căderii avionului Boeing 737, operat de compania Liniile Aeriene Ucrainene, care a căzut la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

După ce iniţial a acuzat o defecţiune mecanică, versiune a evenimentelor care a fost respinsă aproape instantaneu de către experţi şi compania aeriană din Ucraina, Iranul susţine acum că zborul UIA 752 a încercat să se întoarcă după decolare.

Un videoclip viral arată avionul în aer, cu un incendiu la bord.

Într-o mişcare surprinzătoare care nu era anticipată iniţial, Iranul a invocat un acord internaţional care îi permite să primească asistenţă din partea altor ţări, inclusiv a SUA. O echipă ucraineană a ajuns în Teheran şi, potrivit unui raport al publicaţiei israeliene Haaretz, anchetatorii caută semne de rachete de fabricaţie rusească printre resturile de la locul epavei.

După ce a părut iniţial să susţină rapoartele privind o eroare mecanică, guvernul ucrainean şi-a schimbat oficial poziţia şi susţine acum mai multe teorii, inclusiv posibilitatea ca o rachetă sau o bombă să fi doborât avionul.

În SUA, agenţiile americane precum NTSB încearcă să-şi dea seama dacă ar fi legal să se angajeze cu iranienii în condiţiile sancţiunilor internaţionale, pe care preşedintele Trump intenţionează să le consolideze. De asemenea, sunt îngrijoraţi să trimită oameni în Iran, având în vedere grevele recente.

Se pare că cele patru scenarii care sunt studiate, potrivit unui ministru ucrainean, există posibilitatea unei coliziuni în aer cu o dronă, un atac terorist cu o bombă la bord, un atac cu rachete şi probleme mecanice.

Departamentul de Stat a emis o declaraţie oferind asistenţă Ucrainei cu derularea anchetei, dar în această declaraţie nu se menţionează dacă va ajuta Iranul. "Statele Unite solicită o cooperare completă cu orice investigaţie cu privire la cauza accidentului", arată comunicatul. Deoarece zeci de canadieni au murit în accident, premierul canadian Justin Trudeau a solicitat, de asemenea, ca ţara sa să ia parte la anchetă.