Iranul notifică Consiliul de Securitate al ONU că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear

Reactorul nr. 1 al centralei nucleare franceze din Flamanville, după explozia care a avut loc în 9 februarie 2017 la această centrală.
Reactorul nr. 1 al centralei nucleare franceze din Flamanville, după explozia care a avut loc în 9 februarie 2017 la această centrală. (Getty Images)

Autorităţile de la Teheran au avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că nu mai este de datoria sa să menţină acordul nuclear (JPCOA) semnat în 2015 cu puterile mondiale şi denunţat de administraţia Donald Trump, potrivit Reuters.

După numeroase promisiuni din timpul campaniei electorale, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescând astfel tensiunile dintre Teheran şi Washington. JPCOA, construit pe vremea lui Barack Obama, este extrem de controversat în SUA, o serie de congressmeni americani acuzându-l pe fostul preşedinte american de o negociere extrem de deficientă, care favoriza Iranul. Acuzaţiile au întărit suspiciunile care planau asupra lui Obama, învinuit în numeroase rânduri de susţinerea grupurilor Frăţia Musulmană şi Hezbollah.

Tensiunile în creştere dintre Iran şi SUA au culminat, după o serie de atentate asupra unor petroliere (majoritatea saudite) cu doborârea unei drone americane săptămâna trecută. Conform Teheranului, drona ar fi zburat în apele iraniene, însă Departamentul de Stat afirma că aparatul se afla în ape internaţionale.

Potrivit acordului JPCOA care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sancţiunile impuse Teheranului. În SUA, datorită opoziţiei Congresului, preşedintele american a fost obligat să confirme că Teheranul respectă condiţiile acordului la fiecare 90 de zile. Donald Trump a încetat să confirme acest lucru, denunţând acordul în numeroase rânduri.

Puterile europene, în special Germania şi Franţa, au încercat să salveze acordul, dar Teheranul a informat că va începe un proiect de creştere a cantităţii de uraniu îmbogăţit peste cea permisă de acord dacă Europa nu poate proteja Iranul de sancţiunile SUA.

Ambasadorul interimar al SUA la ONU, Jonathan Cohen, a descris acţiunile Iranului ca fiind "profund contraproductive".

"Ignorarea Consiliului de Securitate de către Iranul şi comportamentul care ameninţă pacea şi securitatea globală nu trebuie să fie ignorate pentru a menţine un acord care nu opreşte Iranul să dezvolte o armă nucleară", a precizat el.

Dezvoltarea industriei nucleare iraniene a îngrijorat Occidentul, deoarece nu este logic din punct de vedere economic pentru o ţară care beneficiază de vaste rezerve de gaz natural şi petrol. Insistenţa cu care Teheranul a dorit să obţină uraniu îmbogăţit până la concentraţii care permit fabricarea de bmbe nucleare a ridicat suspiciuni despre o eventuală agendă privind înarmarea nucleară.

Singura ţară înarmată nuclear din regiune este Israelul, a cărui program nuclear este subteran şi până în acest moment nerecunoscut. Israelul nu este nici semnatar al acordului de neproliferare nucleară încheiat între marile puteri.

Ambasadorul francez Francois Delattre a avertizat că sfârşitul acordului "ar însemna un pas înapoi periculos" şi a făcut apel la Teheran să nu încalce acordul.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia a declarat că Moscova doreşte ca Iranul să respecte acordul nuclear, însă a acuzat Statele Unite de transmiterea de mesaje mixte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe