Iranul pe cale să îşi reducă angajamentele faţă de acordul nuclear

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Iranul va anunţa miercuri că intenţionează să reducă unele dintre angajamentele din acordul nuclear din 2015, a raportat mass media iraniană de stat, la un an după ce SUA s-a retras din controversatul acord, potrivit RFE/RL.

Agenţia de ştiri oficială iraniană IRNA a precizat marţi că preşedintele Hassan Rohani vă trimite o scrisoare “politică” care îi va informa pe ceilalţi cinci semnatari rămaşi în acord – Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia – de această decizie.

Separat, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, va explica “detaliile tehnice şi legale ale reducerii angajamentelor Iranului” într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Nu se cunoaşte clar ce concluzii va anunţa Teheranul, însă Zarif a fost citat afirmând că ţara nu intenţionează să se retragă în întregime din acord.

Ministrul francez al Apărării a declarat că doreste ca acordul nuclear să rămână în vigoare, însă a avertizat Iranul că ar putea înfrunta noi sancţiuni daca nu îşi onorează partea sa din acord.

Acordul nuclear din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA, a acordat Iranului relaxarea sancţiunilor internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului său nuclear.

Dar situaţia s-a deteriorat după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din JCPOA în 2018, susţinând că acordul este plin de breşe şi că nu include limitări asupra dezvoltării de rachete balistice iraniene sau asupra suportului acordat de Teheran unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu.

În plus, Washingtonul a reimpus sancţiuni severe care au afectat puternic economia iraniană.

În pofida măsurilor Statelor Unite, Iranul a continuat să se conformeze termenilor acordului, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), o agenţie ONU însărcinată cu monitorizarea activităţii nucleare iraniene.

Susţinătorii europeni ai acordului au încercat să îl salveze, însă Teheranul s-a plâns că procesul este prea lent.

“Uniunea Europeană şi alţii … nu au puterea să reziste presiunii americanilor şi, prin urmare, Iranul … nu îşi va îndeplini unele angajamente voluntare”, a afirmat Zarif, potrivit mass mediei de stat.

Acţiunile viitoare ale Iranului “vor avea loc în cadrul [acordului nuclear], din care Republica Islamică nu se va retrage”, a adăugat Zarif.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington s-au amplificat de la retragerea americanilor din JCPOA şi, recent, SUA a amplificat presiunea asupra Iranului.

Luna trecută, administraţia SUA a anunţat că nu va extinde o serie de scutiri care ar permite unor importatori să cumpere petrol iranian fără să se confrunte cu sancţiuni americane. De altfel, SUA a precizat că scopul este acela de a reduce la zero exporturile de petrol iranian.

Mai mult, în 5 mai, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a anunţat că SUA vă trimite un grup maritim de luptă – care include şi un portavion – în Orientul Mijlociu ca răspuns la o serie de “indicii şi avertismente tulburătoare” venite din partea Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe