Iranul prezintă primul avion de luptă de producţie internă

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Teheranul a dezvăluit că a construit un avion de luptă despre care susţine că a fost produs 100% în ţară.

Imagini difuzate marţi la televiziunea de stat îl înfăţişează pe preşedintele Hassan Rohani în cabina noului avion de luptă Kowsar la o expoziţie organizată de Industria Naţională a Apărării, potrivit RFE/RL.

Este un avion de vânătoare de generaţia a patra, “cu sisteme avansate” şi radar multifuncţional, a raportat agenţia de ştiri Tasnim, adăugând că avionul este “100% de producţie internă”.

Televiziunea de stat, care a prezentat avionul aşteptând pe pistă înainte să decoleze în primul zbor public demonstrativ, a susţinut că aeronava a fost deja testată cu succes.

Avionul a fost anunţat public pentru prima dată în 18 august de către ministrul Apărării, Amir Hatami, care a oferit la acea vreme detalii minime despre proiect.

Prezentarea noului avion are loc la câteva zile după ce Iranul a anunţat testarea cu succes a unei rachete balistice de rază scurtă de nouă generaţie, Fateh-e Mobin.

SUA a cerut ca Teheranul să îşi restricţioneze programul de apărare şi se află în procesul reimpunerii unor sancţiuni dure împotriva Iranului, după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras în urmă cu câteva luni din controversatul acord nuclear încheiat între iranieni şi marile puteri.

Trump a declarat că acordul semnat în 2015, pe baza căruia Iranul a promis că îşi limitează activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa, este “cel mai prost acord încheiat vreodată”.

De asemenea, preşedintele american a cerut Iranului să negocieze un nou acord care să ducă la eliminarea totală a capabilităţii iraniene de a produce arme nucleare şi să restricţioneze în mod semnificativ dezvoltarea de rachete balistice iraniene, ce au fost ani de zile un punct de tensiune între Teheran şi Washington.

Tensiunile dintre SUA şi Iran, au fost amplificate atât de reimpunerea sancţiunilor americane cât şi de decizia administraţiei Trump de a crea aşa-numitul Grup de Acţiune pentru Iran, care aparent va coordona politica guvernului american cu privire la Teheran, atât în Washington, cât şi în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe