Iranul spune că a împiedicat sabotarea reactorului nuclear din Bushehr

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)

Ministrul iranian al Informaţiilor, Seyed Mahmoud Alawi, a anunţat marţi că regimul islamic a arestat spioni în apropierea reactorului său nuclear din Bushehr, pe măsură ce ţara devine tot mai paranoică în ce priveşte încercările de sabotare a programului său nuclear.

“Mulţumită vigilenţei forţelor Ministerului de Informaţii care monitorizează mişcările serviciilor străine de informaţii, au fost identificaţi câţiva agenţi care au intenţionat să desfăşoare activităţi de supraveghere şi colectare de informaţii pentru străini în provincia Bushehr şi au fost trimişi în faţa justiţiei”, a declarat Alawi.

Ministerul iranian a declarat că provincia este “centrul economic, industrial, militar, comercial şi nuclear al ţării” şi are “o poziţie specială la nivel naţional”.

Iranul devine tot mai vigilent în privinţa programului său nuclear, agenţia de ştiri Fars News adăugând că luna trecută directorul adjunct al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Asqar Zarean, a declarat că au fost oprite mai multe comploturi similare. În luna august, Ali-Akbar Salehi, şeful organizaţiei, a susţinut că Occidentul, incluzând “regimul sionist”, urmăreşte să saboteze industria nucleară iraniană.

La începutul lunii trecute a avut loc o altă arestare la centrala din Bushehr, când un cetăţean ucrainean, care lucra ca “expert” împreună cu contractorii ruşi de la faţa locului, a fost reţinut pentru presupuse planuri de sabotaj.

În plus, o explozie masivă a zguduit complexul nuclear Parchin la începutul acestei luni, oficialii iranieni susţinând că a fost vorba de un alt act de sabotaj. Un reportaj mai amplu difuzat de postul TV israelian Channel 2 a susţinut că este posibil ca o companie de transport să fi fost vizată de acea explozie datorită faptului că livrează materiale periculoase acelui complex.

De asemenea, puterile occidentale şi Statele Unite ale Americii negociază în prezent cu Iranul referitor la capabilitatea sa nucleară şi sunt dispuse să ajungă la un acord cu Teheranul cu orice preţ, avertizează un ziar sprijinit de agenţiile de informaţii ale Arabiei Saudite.

Documentul, al cărui conţinut a fost obţinut de WND, a fost prezentat în această săptămână de către saudiţi tuturor membrilor Consiliului de Cooperare al Golfului – o organizaţie compusă din toate statele arabe ale Golfului Persic cu excepţia Irakului. Consiliul este format din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Potrivit documentului, grupul G5+1 format din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia, care încearcă să ajungă la un acord cu Iranul înaintea termenului limită de luna viitoare, a încuviinţat ca Iranul să menţină o infrastructură nucleară civilă.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Yuval Steinitz, a avertizat, duminică, că discuţiile dintre Iran şi marile puteri nucleare se îndreaptă într-o direcţie greşită, în special în privinţa capacităţii de îmbogăţire a uraniului care îi va permite Iranului să îşi păstreze abilitatea de a crea o bombă nucleară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe