Iranul susţine că va vinde petrol pe “piaţa gri”

(Getty Images)

Iranul şi-a mobilizat toate resursele pentru a-şi vinde petrolul pe aşa numita “piaţă gri”, ocolind sancţiunile americane considerate ilegale de către Teheran, a afirmat duminică Amir Hossein Zamaninia, adjunct al ministrului iranian al petrolului, potrivit RFE/RL.

Comentariile au fost făcute la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat că a decis să nu mai reînnoiască în luna mai o serie de scutiri care au permis unor importatori să cumpere petrol iranian fără să aibă de înfruntat sancţiunile americane.

Washingtonul a reimpus sancţiuni dure asupra Teheranului după ce preşedintele american Donald Trump a retras anul trecut SUA dintr-un acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran.

Trump a declarat că respectivul acord este “plin de breşe” pentru că nu abordează programul iranian de rachete balistice şi presupusul suport al Teheranului pentru diverse grupuri teroriste.

Teheranul a declarat că va continua să exporte petrolul, sfidând sancţiunile SUA.

“Am mobilizat toate resursele ţării şi vindem petrol pe ‘piaţa gri’”, a precizat Zamaninia, fiind citat de agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.

Totuşi, Zamaninia nu a oferit niciun detaliu privind aşa zisa “piaţă gri”.

“Cu siguranţă nu vom vinde 2,5 milioane de barili pe zi, aşa cum am făcut-o pe baza acordului nuclear”, a declarat Zamaninia, fără a oferi detalii privind vânzările curente.

“Va trebui să luăm decizii serioase cu privire la managementul nostru financiar şi economic şi guvernul lucrează la acest lucru. Nu este vorba de trafic ilegal de petrol. Este vorba de combaterea unor sancţiuni pe care nu le vedem juste sau legitime”, a adăugat oficialul iranian.

SUA a declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe