Israel: Zeci de mii de persoane protestează împotriva premierului Netanyahu şi a corupţiei

Protest masiv împotriva corupţiei în Tel Aviv, Israel, 2 decembrie 2017.
Protest masiv împotriva corupţiei în Tel Aviv, Israel, 2 decembrie 2017. (Captură Imagine)

Aproximativ 20.000 de israelieni au protestat în Tel Aviv împotriva corupţiei şi a unui proiect de lege despre care ei susţin că urmăreşte să îl protejeze pe premierul Benjamin Netanyahu să nu fie investigat. Netanyahu este suspect în două cazuri de corupţie.

În cazul în care va fi adoptat proiectul de lege împotriva căruia au protestat sâmbătă manifestanţii, poliţia israeliană nu va putea să publice rezultatele investigaţiilor şi să emită recomandări biroului procuraturii pentru punerea sub acuzare a oficialilor publici.

Susţinătorii au declarat că proiectul de lege va proteja drepturile suspecţilor, însă criticii au precizat că schimbările vor ajuta doar la a ţine publicul în întuneric cu privire la investigaţiile penale împotriva lui Netanyahu.

Proiectul de lege va fi supus luni unei a doua citiri în Knesset.

Cazul 1000, Cazul 2000

Premierul Netanyahu este suspectat de implicare în cazuri de corupţie şi abuz în serviciu.

Primul caz, cunoscut sub numele de Cazul 1000, implică acuzaţii că Netanyahu a primit ţigări, şampanie, numerar şi alte cadouri de la mogulul de la Hollywood de origine israeliană Arnon Milchan şi de la miliardarul australian James Packer. Cazul îi implică de asemenea şi pe soţia sa, Sara, şi pe fiul lor, Yair.

Netanyahu a declarat că aceste cadouri au fost oferite în semn de prietenie şi că el nu a făcut niciun favor în schimbul acestora.

Al doilea caz, cunoscut sub numele de Cazul 2000, implică acuzaţii că premierul israelian a urmărit să negocieze cu patronul publicaţiei Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, prezentarea unei poziţii mai favorabilă a premierului în schimbul reducerii numărului de exemplare a ziarului pro-Netanyahu Israel Hayom.

Publicaţia Israel Hayom a devenit cel mai mare ziar din Israel şi este susţinut de Sheldon Adelson, un magnat al cazinourilor din SUA şi un donator politic major.

Publicaţia israeliană Haaretz a raportat că şansele pentru punerea sub abuzare a lui Netanyahu în Cazul 2000 au crescut după ce fostul consilier al premierului Ari Harow a devenit martor al procuraturii.

Poliţia i-a confiscat telefonul lui Harow, care conţinea înregistrări ale conversaţiilor dintre Netanyahu şi Arnon Mozes.

Netanyahu a afirmat că acuzaţiile împotriva sa fac parte dintr-o vânătoare de vrăjitoare desfăşurată de opozanţii săi.

În cazul în care s-ar deschide proces împotriva sa, Netanyahu ar trebui să demisioneze sau să ceară noi alegeri.

Câteva persoane apropiate de Netanyahu au fost implicate în alte scandaluri de corupţie, inclusiv aşa-zisa “Afacere Submarin” sau un alt scandal care implică Ministerul Comunicaţiilor şi gigantul în telecomunicaţii Bezeq.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe