Israelul deschide un birou la NATO. Turcia renunţă la obiecţiile sale

După obiecţii îndelungate, Turcia a renunţat în cele din urmă la poziţia sa dură împotriva Israelului şi a acceptat că Tel Aviv-ul să aibă un birou în cadrul NATO.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Israelul va avea acum un birou la sediul ONU din Bruxelles, în special după ce Turcia a încetat să se opună acestei mişcări.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri ştirea, conform ziarului Times of Israel.

“Cred că aceasta este o expresie importantă a poziţiei Israelului în lume. Ţările lumii doresc să coopereze cu noi datorită luptei noastre determinate împotriva terorismului, cunoştinţelor tehnologice şi serviciilor noastre de informaţii”, a susţinut Netanyahu.

Deşi Israelul nu este un membru oficial, măsura luată de ONU dovedeşte că relaţiile dintre Turcia şi Israel se încălzesc. Relaţiile au fost tensionate din cauza acaparării puterii de către partidul de guvernământ turc AKP, precum şi a incidentului cu flotila spre Gaza din 2010, soldat cu moartea mai multor turci şi soldaţi israelieni.

Invitaţia făcută de NATO are loc după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că ţara sa este pe cale să îngroape neînţelegerile cu Israelul, iar turcii au renunţat la dreptul de veto privind legăturile Tel Aviv-ului cu alianţa militară vestică.

Luna trecută, Turcia a publicat o listă de cereri pentru restabilirea relaţiilor. Astfel, conform cererilor, Israelul trebuie să ceară scuze pentru uciderea cetăţenilor turci în incidentul cu flotila spre Gaza, să plătească compensaţii pentru acel incident şi să ridice asediul asupra Fâşiei Gaza, conform Middle East Monitor. Totuşi, Israelul se opune ultimei cerinţe.

Turcia urmăreşte să cumpere gaze naturale din Israel, în condiţiile în care Rusia a aplicat sancţiuni asupra Ankarei pentru un incident care a avut loc anul trecut, când forţa aeriană turcă a doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, o acuzaţie negată de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe