Israelul dezvaluie o rachetă iraniană ce ar putea lovi chiar dincolo de Europa

O imagine de satelit a canalului Channel 2 arată noua rachetă iraniană cu rază lungă de acţiune, pe o rampă de lansare în afara Teheranului
O imagine de satelit a canalului Channel 2 arată noua rachetă iraniană cu rază lungă de acţiune, pe o rampă de lansare în afara Teheranului (Channel 2 captură)

Iranul ar fi construit o rachetă lungă de 27 de metri, capabilă să livreze un focos nuclear cu mult dincolo de Europa, şi ar fi plasat-o pe o rampă de lansare într-o locaţie din apropierea Teheranului, a susţinut miercuri un post de televiziune israelian. Postul a prezentat ceea ce a declarat că ar fi primele imagini din satelit ale rachetei respective văzute vreodată în Occident, conform Times of Israel.

Postul israelian Channel 2 a subliniat că racheta ar putea fi folosită pentru lansarea de nave spaţiale sau sateliţi, dar şi pentru transportul de focoase nucleare convenţionale sau neconvenţionale.

Una dintre fotografii prezintă o locaţie de lângă Teheran, despre care a declarat că Occidentul ştia de aproximativ 2 ani, un loc unde Iranul lucrează la motoare pentru rachetele sale de rază lungă.

O altă fotografie din satelit surprinde o a doua locaţie, în apropiere de prima, unde se află o rampă de lansare cu o rachetă de 27 de metri lungime instalată pe ea – o rachetă iraniană “nemaivăzută până acum” de Occident.

Raportul TV a mai susţinut că fotografiile au fost făcute de satelitul comercial Eros B pentru observarea Pământului. Satelitul a fost proiectat şi fabricat de Israel Aircraft Industries, a fost lansat în 2006 şi este deţinut de compania israeliană ImageSat Internaţional.

Israelul a acuzat de mult timp Iranul că lucrează la dezvoltarea de arme cu capacitate nucleară şi s-a opus public oricăror înţelegeri cu Iranul care i-ar permite să-şi păstreze capacitatea de îmbogăţire a uraniului.

Deşi Occidentul acuză Iranul că doreşte să folosească uraniul îmbogăţit în vederea creării de arme nucleare, Teheranul a negat de fiecare dată acuzaţiile, afirmând că intenţionează să folosească acest material pentru generarea de energie şi în unele scopuri medicale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe