Israelul doreşte să închidă birourile locale Al-Jazeera

Israelul a anunţat intenţia de a închide birourile locale ale reţelei internaţionale de televiziune Al-Jazeera, al cărei sediu este în Qatar. Oficialii israelieni au acuzat de mult timp reţeaua că materialele sale au o tendinţă anti-Israel.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Ministrul israelian pentru Comunicaţii a anunţat duminică faptul că doreşte să închidă operaţiunile reţelei de televiziune Al-Jazeera din Israel.

Ayoob Kara a precizat că are în vedere revocarea legitimaţiilor de presă ale angajaţilor reţelei, precum şi închiderea biroului acesteia din Ierusalim, adăugând că a însărcinat furnizorii de televiziune prin cablu să blocheze transmisiile Al-Jazeera. El a precizat că operatorii de cablu au fost de acord cu propunerea de a bloca canalele Al-Jazeera în limbile arabă şi engleză. Închiderea biroului Al-Jazeera din Israel va necesita o nouă legislaţie, a mai precizat acesta.

Kara a susţinut că reţeaua de televiziune a fost folosită de grupuri militante pentru a “incita” la violenţe şi a acuzat-o de “susţinerea terorismului”, adăugând că mai multe state arabe din Orientul Mijlociu au interzis Al-Jazeera din acest motiv.

“Recent, aproape toate ţările din regiunea noastră au determinat că Al-Jazeera susţine terorismul, susţine radicalizarea religioasă. Şi, când vedem că aceste ţări consideră că Al-Jazeera este o unealtă a Statului Islamic, Hamas, Hezbollah şi Iran, şi noi suntem singurii care nu am stabilit acest lucru, atunci cred că aici o iluzie”, a afirmat Kara.

Iordania şi Arabia Saudită au închis birourile locale ale Al-Jazeera, în timp ce canalul şi website-urile sale afiliate au fost blocate în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain.

Ultimele patru state arabe au inclus închiderea reţelei Al-Jazeera pe o listă de cereri prezentată Qatarului, pe care îl acuză de susţinerea extremiştilor.

Netanyahu hotărât să interzică Al-Jazeera

Până acum nu există un termen limită pentru implementarea măsurilor împotriva reţelei de televiziune din Qatar.

Oficialii israelieni au acuzat de mult timp Al-Jazeera că difuzează materiale şi reportaje împotriva statului evreu.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a asociat aceste rapoarte cu propaganda în stil nazist, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat recent Al-Jazeera că incită la violenţă.

“Al-Jazeera continuă să incite la violenţe în ceea ce priveşte Muntele Templului”, a scris Netanyahu pe Facebook în 27 iulie, făcând referire la locul religios din Ierusalim care este sfânt atât pentru musulmani, cât şi pentru evrei. Locul a fost scena unor ciocniri violente în ultimele câteva săptămâni.

Totuşi, premierul israelian a criticat deseori presa în general, acuzând diverse organizaţii media că urmăresc să îi submineze guvernul.