Israelul închide moscheea al-Aqsa din Ierusalim după asasinarea unui rabin

Poliţie israeliană interzicând accesul unor femei musulmane să intre în moscheea al-Aqsa, 30 octombrie 2014
Poliţie israeliană interzicând accesul unor femei musulmane să intre în moscheea al-Aqsa, 30 octombrie 2014 (MENAHEM KAHANA/AFP/Getty Images)

În estul Ierusalimului au izbucnit ciocniri violente între forţele de securitate israeliene şi tineri palestinieni, la o zi după ce un bărbat înarmat aflat pe o motocicletă a împuşcat şi a rănit grav un rabin de extremă dreapta.

Israelul a anunţat închiderea moscheei al-Aqsa ca urmare a incidentelor de miercuri din Yehuda Glick.

Nici credincioşii evrei sau musulmani nu au fost lăsaţi să viziteze locaşul, care a rămas închis “până la noi ordine”, conform declaraţiei ministrului israelian al securităţii publice.

Joi, poliţia israeliană l-a împuşcat mortal pe Mutaz Hijazi, un palestinian care, conform poliţiei, a tras focuri de armă asupra rabinului de origine americană cunoscut pentru promovarea dreptului la rugăciune al evreilor în moscheea al-Aqsa.

Surse au informat Al Jazeera că Hijazi, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis în cartierul al-Thori din Ierusalimul de Est.

El a petrecut mai mult de 11 ani într-o închisoare israeliană - cea mai mare parte în regim de izolare, până la eliberarea sa în 2012, conform Societăţii Palestiniene a Prizonierilor.

Acţiunile desfăşurate ameninţă cu escaladarea conflictului în Ierusalim, datorită ciocnirilor din ultimul timp dintre protestatarii palestinieni şi poliţia israeliană.

Ultimul conflict armat a avut loc în afara unei conferinţe ce promova accesul evreilor la situl sfânt localizat pe un deal, în oraşul vechi al Ierusalimului.

Moscheea al-Aqsa este al 3-lea sit sfânt al Islamului, dar este recunoscută ca fiind cel mai sacru loc pentru evrei care îl numesc Templul Muntelui. Deşi non-musulmanilor li se permite să intre în sit, evreii nu sunt primiţi să se roage acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe