Israelul nu se va opri până nu distruge tunelurile săpate de Hamas, afirmă Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Lior Mizrahi / Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul este hotărât, în ciuda eforturilor de pace, să distrugă complet tunelurile construite de militanţii palestinieni pe sub graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel.

În faţa cabinetului de la Tel Aviv, Netanyahu a declarat că nu va accepta nicio propunere ce nu-i va permite armatei ”să termine această sarcină importantă pentru securitatea Israelului”.

”Până acum, am distrus zeci de tuneluri teroriste, iar acum suntem hotărâţi să terminăm această misiune – cu sau fără încetarea focului”, a anunţat, marţi, Netanyahu.

Generalul Sami Turgeman, şeful forţelor israeliene din Gaza, a declarat că armata ”este la numai câteva zile distanţă de distrugerea tunelurilor”.

Comunicatul lui Netanyahu subminează eforturile diplomatice actuale cu privire la încheierea ofensivei israeliene din Fâşia Gaza, care a ajuns la cea de-a 25-a zi.

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, joi, într-un bombardament israelian lansat asupra diferitelor regiuni din enclava palestiniană izolată.

În total, numărul deceselor survenite în timpul ofensivei militare iniţiate pe 8 iulie a ajuns la 1.371, potrivit autorităţilor din Gaza, în timp ce numărul răniţilor a depăşit 7.700.

Rachetele lansate din Gaza spre Israel au ucis până acum doi civili israelieni şi un tailandez. Conflictele s-au soldat şi cu moartea a 58 de soldaţi israelieni.

Israel a lansat campania militară pentru a opri atacurile cu rachete din Fâşia Gaza către Israel. Soldaţii israelieni au fost trimişi pe 17 iulie să distrugă ceea ce Israelul susţine că este o reţea sofisticată de tuneluri folosită de Hamas şi alte grupuri radicale.

Comisarul pentru drepturile omului la ONU, Navi Pillay, a criticat atacurile Israelului asupra caselor, şcolilor, spitalelor şi facilităţii ONU din Gaza.

Pillay a condamnat Israelul pentru că ”sfidează intenţionat” legea internaţională în timpul conflictului din Gaza. ”Acolo pare să fie o încălcare deliberată a obligaţiunilor impuse de legea internaţională asupra Israelului”.

Comentariile comisarului au venit la o zi după ce bombardamentele israeliene au distrus o şcoală administrată de ONU ce adăpostea familii refugiate ucigând 19 persoane.