Israelul numeşte, pentru prima dată, o femeie ambasador într-un stat arab

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

Ministerul de Externe israelian a anunţat la 14 septembrie 12 noi numiri în corpul diplomatic, între care şapte femei pentru funcţiile de ambasadori, marcând totodată şi o premieră - o femeie fiind desemnată pentru prima dată ambasador al Israelului în Iordania, relatează luni Jewish News.

Einat Shlain, director al Departamentului internaţional în cadrul Centrului de cercetare diplomatică din Ministerul de Externe israelian, a lucrat în acest minister timp de 22 de ani şi a fost consilier pe probleme privind Orientul Mijlociu la ambasada Israelului din Washington. Ea urmează să-şi preia postul la mijlocul anului 2015, când îl va înlocui pe actualul ambasador în Iordania, Daniel Nevo.

Ministerul de Externe a numit de asemenea alte cinci femei ambasadori - Aliza Ben-Nun în Franţa; Tamar Samash în România; Irit Lilian în Bulgaria; Simona Frankel în Belgia şi Yael Ravia în Cipru - precum şi o femeie consul general în Atlanta, Judith Varnai.

'Ministerul de Externe a iniţiat o revoluţie de gen', a afirmat Vered Swid, directorul Autorităţii pentru Promovarea Statului Femeilor din cadrul biroului premierului israelian. 'Faptul că femeile constituie majoritatea numirilor în actualele nominalizări - şapte din 12 nominalizări - este o sursă de mândrie pentru femeile israeliene', a spus Swid. Numirile făcute de Ministerul de Externe urmează să fie aprobate de guvern.