Israelul tulburat de ciocniri după ce autorităţile închid sinagogi de teama epidemiei de virus Wuhan

Poliţia israeliană dispersează ultra-ortodoclii din Israel care nu respectă carantina
Poliţia israeliană dispersează ultra-ortodoclii din Israel care nu respectă carantina (Captură Youtube)

Mass-media israeliană raportează că autorităţile au înregistrat incidente violente, atât în zonele arabe cât şi în unele cartiere evreieşti, după ce a fost impusă carantina.

Confruntările deosebit de violente din Jaffa au izbucnit şi după ce poliţia a încercat să reţină un bărbat pentru că ar fi încălcat carantina.

"Zeci de oameni se manifestă şi se revoltă în Jaffa, după ce poliţia a interogat un bărbat care, aparent, a încălcat ordinele de carantină obligatorie. Incidentul a determinat numeroşi rezidenţi să se adune şi să se confrunte cu poliţiştii", relatează Times of Israel. „Protestatarii devin violenţi cu poliţia, ard anvelopele şi blochează drumurile”.

Cel puţin patru civili au fost arestaţi până acum, confruntări cu poliţia fiind filmate şi în alte zone ale Israelului.

În urmă cu o săptămână, Tel Aviv a impus unele dintre cele mai stricte măsuri de carantină existente pe glob, autorizând poliţia să aplice fizic izolarea ordonată de instanţă a cazurilor suspectate şi confirmate de virus Wuhan.

În mod obişnuit, astfel de scene apar frecvent în cartierele din Cisiordania ocupată. Dar tot mai multe sunt legate de comunitatea ultra-ortodoxă a Israelului, care a avut tendinţa de a sfida politicile naţionale de carantină şi autoizolare.

În unele cazuri, poliţia a sigilat sinagogile care au ignorat ordinele şi au ales să rămână deschise, dând amenzi credincioşilor.

Jerusalem Post relatează că epidemia se va extinde:

În Israel, numărul total al cazurilor de îmbolnăviri cu virus Wuhan „creşte constant şi nu este chiar atât de liniştitor”, a declarat Tal Brosh, şeful departamentului de boli infecţioase din Assuta Ashdod Medical Center. „Dar asta se întâmplă şi pentru că numărul testelor efectuate este în creştere”.

„Preocuparea mea sunt acum haredimii” care nu practică distanţarea socială, ceea ce ar putea duce la creşterea foarte rapid a numărului cazurilor, a spus acesta. „Dacă locuitorii din Bnei Brak nu încetează să se adune la nunţi, rugăciuni, mikvaot ... am putea observa un val în câteva săptămâni.”

Cartierele conservatoare au ajuns să considere aplicarea carantinei de către poliţie o încălcare severă a libertăţii religioase.

Există din ce în ce mai multe cazuri de rabini şi sinagogi care sfidează ordinele de interzicere a oficierii de slujbe în toată ţara, potrivit The Jerusalem Post:

Poliţia din Israel a arestat şase suspecţi aparţinând Peleg HaYerushalmi după ce au fost găsiţi într-o sinagogă din oraşul Haredi din Modi'în Illit, încălcând instrucţiunile Ministerului Sănătăţii emise pentru combaterea focarului de coronavirus.

Suspecţii au refuzat să asculte instrucţiunile poliţiei care le-a cerut să se disperseze, au refuzat să se identifice şi au început conflitele cu poliţia.

Numărul total al îmbolnăvirilor la nivel naţional se apropie rapid de 6.000, cu 25 de decese, însă autorităţile cred că cifrele vor urca mult în zilele următoare din cauza extinderii programului de testare.