Italia dă undă verde unui plan pentru reducerea deficitului cu 3,4 miliarde euro

Guvernul împovărat de datorii al Italiei a aprobat marţi un pachet de reforme economice, cu scopul de a reduce cu 3,4 miliarde de euro deficitul din acest an, a declarat premierul Paolo Gentiloni, în urma presiunilor venite din partea Bruxelles-ului.
Paolo Gentiloni.
Paolo Gentiloni. (Captură Foto)

Reducerea este echivalentă cu 0,2% din PIB şi va include măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi reducerea cheltuielilor publice, deşi nu vor avea loc creşteri de taxe, a precizat Gentiloni după o întâlnire a cabinetului său.

Roma şi-a ajustat, de asemenea, obiectivele din 2017 pentru a obţine o creştere de 1,1% faţă de 1,0% cât a fost stabilit anterior. În 2016, această creştere a fost de 0,9%.

Comisia Europeană a trimis Romei o scrisoare la mijlocul lunii ianuarie, prin care îi cere să îşi revizuiască bugetul pentru acest an şi să reducă deficitul cu 3,4 miliarde de euro, sub ameninţarea sancţiunilor.

Bugetul Italiei pentru 2017, adoptat în toamna anului trecut, a prognozat un deficit de 2,3% din PIB-ul ţării – semnificativ mai mare decât nivelul de 1,8% cerut iniţial de Bruxelles.

“Raportul deficit-PIB va fi redus la 2,1% în acest an”, a promis Gentiloni.

“Previziunile noastre sunt prudente şi, în ultimii ani, s-a dovedit deseori că ele sunt corectate pozitiv ulterior”.

Italia are a doua cea mai mare datorie publică din rândul naţiunilor UE, echivalentă cu 133% din PIB în 2016.

De asemenea, a fost una dintre cele 8 ţări din zona euro avertizate, în noiembrie 2016, că ar putea fi sancţionate şi li s-ar putea restricţiona accesul la fondurile Bruxelles-ului din cauza eşecului de a respecta regulile prevăzute de Acordul pentru Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene.

În primul trimestru al acestui an, deficitul a fost de 29,0 miliarde de euro, mai mare cu 2,65 miliarde de dolari comparativ cu deficitul aceleaşi perioade a anului trecut.