Italia: Salvini ordonă porturilor să refuze accesul unei nave cu 65 de migranţi la bord

O navă asociată cu organizaţia umanitară germană Sea Watch a salvat peste 60 de migranţi în apropierea Libiei, dar Ministrul de Interne italian a declarat că nu doreşte ca nava să se apropie de apele teritoriale ale Italiei.
Nava umanitară Sea Watch 3
Nava umanitară Sea Watch 3 (Giovanni Isolino/AFP/Getty Images)

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, a declarat miercuri că va interzice unei nave umanitare care a salvat 65 de migranţi în largul coastei Libiei să andocheze în Italia, potrivit Deutsche Welle.

“Tocmai am semnat un ordin de interdicţie a accesului în apele teritoriale italiene. Porturile noastre sunt şi vor rămâne închise navei folosite pentru salvarea migranţilor”, a scris Salvini într-un mesaj postat pe Twitter.

Nava Sea Watch 3 a salvat migranţii de pe o plută de cauciuc la aproximativ 55 km nord de portul libian Zuwara, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei germane. Printre migranţii salvaţi se află 11 femei şi 7 copii, a adăugat organizaţia.

Sea Watch 3, care navighează sub pavilion olandez, a informat autorităţile din Italia, Malta, Libia şi Olanda despre salvarea migranţilor.

Salvini, liderul partidului Liga de extremă dreapta, a blocat în repetate rânduri nave umanitare cu migranţi la bord să pătrundă în porturile italiene.

Recent, el şi-a intensificat retorica anti-imigraţie în contextul în care Italia se pregăteşte pentru alegerile parlamentare europene de la sfârşitul acestei luni.

ONU consideră că ruta Libia-Italia peste centrul Mediteranei este cel mai periculos traseu maritim din lume pentru migranţi.

În luna martie, Uniunea Europeană şi-a suspendat patrulele maritime în Mediterană din cauza obiecţiilor Italiei la această operaţiune.

Blocarea navei Sea Watch 3 are loc după ce publicaţia britanică The Guardian a raportat că guvernul de la Roma plănuieşte să emită un decret care prevede că ambarcaţiunile de salvare ale ONG-urilor vor fi amendate cu până la 5.500 de euro pentru fiecare migrant pe care îl debarcă pe teritoriul italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe