Iurie Leancă – candidat oficial la funcţia de premier al Republicii Moldova

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Iurie Leancă a fost propus de către PLDM pentru fotoliul de prim-ministru, în cadrul consultărilor organizate de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care au avut loc la Reşedinţa de Stat în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele PLDM, Vlad Filat. Acesta a asigurat presa că Republica Moldova va avea Guvern.

„Acum trebuie să găsim asentimentul la cel puţin 51 de deputaţi ca să avem un Guvern învestit într-o perioadă cât mai scurt posibilă. La această etapă trebuie să trecem la discuţii ca să convenim asupra votului pentru învestirea Guvernului. Mă aştept ca să avem un Guvern ales cât mai curând posibil”, a afirmat Vlad Filat.

Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că fracţiunea democraţilor din Parlament susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier.

Totodată, preşedintele democraţilor a declarat că PLDM şi PD vor încerca să-i convingă şi pe ceilalţi deputaţi să susţină candidatura lui Iurie Leancă.

”O dată ce candidatul a fost propus şi este susţinut de către noi, ne vom angaja cu toţii să discutăm cu toţi ceilalţi colegi pentru a-i convinge. Îi vom convinge frumos, omeneşte, cu argumente, constructiv. Vom încerca să le vorbim despre ţară. Depinde cât de serioşi sunt colegii noştri. Interesele de partid şi personale trebuie să fie lăsate pe plan secund”, a declarat Marian Lupu.

În legătură cu persoanele care vor ocupa fotoliile de miniştri, Lupu a menţionat că ”nu este exclus ca o parte dintre miniştri să-şi continue activitatea”, fără a numi pe cineva anume.