Iurie Leancă: Desemnarea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării – o responsabilitate imensă

PDM a înaintat o candidatură la funcţia de ministru al Apărării din cadrul partidului lui Leancă. Unele voci susţin că acesta este folosit drept carne de tun în meciul regizat de PD-PSRM.
Iurie Leancă, liderul PPEM
Iurie Leancă, liderul PPEM (PPEM)

În contextul propunerii de către coaliţia de guvernare de la Chişinău la funcţia de ministru al Apărării al Republicii Moldova pe membrul Partidului Popular European (PPEM), Eugen Sturza, vicepreşedintele Parlamentului şi liderul PPEM, Iurie Leancă susţine că decizia este importantă instituţia având nevoie de o reformă profundă, de modernizare şi de întărire a cooperării cu partenerii strategici ai ţării.

”Pentru PPEM, nominalizarea vicepreşedintelui partidului, Eugen Sturza, la o funcţie atât de importantă, ca cea de ministru al Apărării este o responsabilitate imensă”, a adăugat Leancă promiţând colegului tot sprijinul politic al formaţiunii pentru a reuşi să îndeplinească obiectivele propuse.

Menţionăm că marţi, în timpul unui briefing de presă Vlad Plahotniuc a anunţat că în urma consultărilor cu colegii de partid au decis să-l propună şefului statului pentru numirea în funcţie de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. ”În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de preşedintele ţării, o spun de pe acum foarte clar, că noi vom înainta a doua oară aceeaşi persoană. Nu acceptăm nici un fel de scheme şi compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană.”

În context, fostul ambasador al R. Moldova în Austria şi actual preşedinte al Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS), Andrei Popov notează că Eugen Sturza nu va deveni ministru al Apărări. ”Cred că asistăm la un nou spectacol regizat după calapodul cu uninominalul. Tot aşa şi astăzi, se pare, că Eugen Sturza, cu sau fără voia acestuia şi a conducerii PPEM, este folosit drept carne de tun, pion de sacrificiu doar pentru a crea aparenţele de luptă aprigă acolo unde, în realitate, asistăm la un nou "meci aranjat".”