Iurie Ţap: Bugetul RM pentru 2018 este unul politic şi electoral

Autorităţile de la Chişinău în loc să implementeze strategia de reformă a administraţiei publice, fac transferuri pentru a construi drumuri locale, favorizând guvernarea pentru alegerile din 2018, afirmă deputatul PLDM.
Iurie Ţap, deputat PLDM din R. Moldova
Iurie Ţap, deputat PLDM din R. Moldova (facebook.com/pldm)

În contextul aprobării de către Parlamentul Republicii Moldova în şedinţa de vineri a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2018, în prima lectură, premierul Pavel Filip a declarat că în anul viitor o atenţie deosebită va fi acordată drumurilor locale şi că Guvernul va construi sau va repara câte un drum în fiecare localitate. ”Avem grijă de drumurile naţionale, dar trebuie să avem grijă şi de drumurile care sunt în satele Republicii Moldova.”

Deputatul PLDM, Iurie Ţap a criticat dur proiectul Legii Bugetului de stat menţionând că ar fi unul „netransparent, politic şi electoral” pentru că din perspectivă teoretică bugetul trebuie să fie corelat politicilor pe care le promovează statul. Mai mult, acesta a declarat de la tribuna Parlamentului că bugetul a fost elaborat cu grave încălcări ale cadrului legal şi vine să favorizeze guvernarea, un partid pentru alegerile din 2018. ”Fracţiunea PLDM condamnă politicile care vin să fraudeze indirect alegerile, care vor corupe masiv prin politici care vor afecta grav democraţia în R.Moldova.”

„A repara un drum şi a realiza politici regionale este total diferit. A repara un drum este o politică electorală, iar ceea ce numim dezvoltare regională, a dezvolta, de fapt, în conformitate cu cele planificate, cu strategiile aprobate, coerent şi multidimensional pe toate sectoarele - este o diferenţă majoră”, a adăugat deputatul citat de Radio Europa Liberă precizând că autorităţile de la Chişinău în loc să implementeze strategia de reformă a administraţiei publice, strategia naţională de descentralizare aprobată în iulie 2016, ei fac transferuri cu destinaţie specială pentru a face drumuri. Descentralizarea prevede transfer de competenţe către autorităţile locale şi, foarte important, transfer de resurse financiare.

Iurie Ţap a atenţionat că în 2002, bugetele proprii ale localităţilor moldoveneşti constituiau 35 la sută din cel general, în 2015 – 11 la sută, iar în 2018 se ajunge sub 9 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe