Ivan pe divan: Putin cere ”crearea unui stat” în sud-estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a solicitat, duminică, începerea discuţiilor cu autorităţile de la Kiev pentru ”crearea unui stat” în sud-estul Ucrainei, potrivit presei de stat ruse.

Mesajul preşedintelui rus, lansat în timpul unei emisiuni pe televiziunea rusă de stat, este văzut drept o intensificare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Analiştii consideră solicitarea liderului drept o măsură premergătoare negocierilor care se vor desfăşura luni între Kiev, UE şi Moscova.

"Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (...) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo", a declarat Putin.

Sâmbătă, tancurile ruse au ras un oraş de graniţă ucrainean în timp ce forţele ruse au deschis un front în conflictul orchestrat de Moscova în urmă cu cinci luni. Occidentul, Kievul şi forţele ruse din interiorul Ucrainei au dezvăluit numeroase dovezi care confirmă că armata rusă a format baza forţelor ruse din teritoriile ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, participând la summitul UE desfăşurat sâmbătă la Bruxelles, a declarat că speră să găsească o soluţie politică, şi a avertizat că ţara este foarte aproape de un război pe scară largă.

”Cred că suntem foarte aproape de un punct din care nu te mai poţi întoarce. Punctul din care nu te mai poţi întoarce este războiul pe scară largă, care are loc deja în teritoriul controlat de separatişti”, a declarat acesta.

În acelaşi timp, lideri Uniunii Europene, care au apreciat intervenţia militară rusă în Ucraina drept ”inacceptabilă”, au demarat procesul necesar pentru adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Iar duminică, Statele Unite au indicat că se vor alătura eforturilor de constrângere a Rusiei.