"Izvoare urbane pentru comunitate" - apă potabilă gratuită şi un nou spaţiu pentru comunităţile din Rahova

Când ai bani în buzunar pentru a-ţi cumpăra o apă oricând simţi nevoia, cu greu îţi poţi imagina calvarul unuia care rabdă de sete. Faptul că mulţi oameni nu-şi pot permite o sticlă de apă este însă o realitate şi în sprijinul acestora îşi propune să vină proiectul "Izvoare urbane pentru comunitate".
 "Izvoare urbane pentru comunitate", simulare
"Izvoare urbane pentru comunitate", simulare (Ecopolis)

Bucureştiul este una dintre puţinele capitalele europene unde apa potabilă "la liber" lipseşte aproape cu desăvârşire în spaţiul public. Capitala are extrem de puţine fântâni, cişmele şi ţâşnitori iar dacă pentru cei cu bani în buzunare asta nu este o problemă, căci îşi pot lua oricând o apă de la "buticul" din colţ, nu la fel se pune problema şi pentru cei care abia îşi duc ziua de azi pe mâine. Cum autorităţile statului nu s-au implicat până acum suficient pentru rezolvarea problemei, ONG-urile încearcă, pe cât pot, să vină ele cu soluţii.

Unul dintre cele mai recente proiecte propuse de societatea civilă pentru a rezolva, evident, în parte, problema apei potabile la liber în Bucureşti este "Izvoare urbane pentru comunitate". Prin acestă iniţiativă se urmăreşte asigurarea accesului gratuit, în special a grupurilor vulnerabile, la apă potabilă de calitate superioară, prin amenajarea unei fântâni racordate la puţuri de mare adâncime în zona Calea Rahova (intersecţia dintre Calea Rahova, strada Amurgului şi strada Soldat Croitoru Vasile). Mai mult, "Izvoare urbane pentru comunitate" îşi propune, pe lângă rezolvarea problemei apei în zonă, să redea comunităţii un spaţiu în prezent ocupat de maşini. Amenajarea arhitecturală este facută de arhitectul Ciprian Manda, alături de Elena Maior, studentă la Facultatea de Arhitectura Ion Mincu.

Zona aleasă pentru proiect
Zona aleasă pentru proiect (Ecopolis)

"Izvoare urbane pentru comunitate", simulare grafică
"Izvoare urbane pentru comunitate", simulare grafică (Ecopolis)

Momentan, demersurile pentru realizarea proiectului sunt în impas, fiind nevoie de implicarea Primăriei Generale. În cazul în care PMB va acorda sprijinul necesar, lucrările vor fi finalizate în noiembrie a.c.

Despre "Izvoare urbane pentru comunitate", proiect clasat printre primele 5 la concursul Urbaniada, utilitatea demersului, problemele întâmpinate etc., ne-a vorbit Loredana Pană, coordonator de proiect în cadrul Centrului de Politici Durabile Ecopolis.

Reporter: ONG-ul dv. se numără printre câştigătorii Urbaniadei cu proiectul ”Izvoare urbane pentru comunitate”. Ce presupune acest proiect?

Loredana Pană: Proiectul ”Izvoare urbane pentru comunitate” are două mari obiective, ambele la fel de importante. Pe de o parte ne-am propus să redăm un spaţiu, ocupat în momentul de faţă de maşini, comunităţii din Sectorul 5, iar pe de altă parte, să oferim acces la apă de calitate, gratuit pentru cetăţeni. Majoritatea bucureştenilor plătesc apa pe care o beau, deşi autorităţile publice ar putea asigura gratuitatea ei. Pentru persoanele cu venituri mici, această problemă este una deosebit de acută.

R: Cum v-a venit ideea?

L. P: Bucureştiul este una dintre puţinele capitalele europene unde apa potabilă în spaţiul public lipseşte aproape cu desăvârşire, fie sub formă de fântâni, cişmele sau ţâşnitori. Bucureştiul are 42 de cişmele şi ţâşnitori la un total de 1.883.425 de locuitori, pe când, în Roma există 2500 de cişmele la 2.923.000 persoane. Având în vedere zilele toride de vară, putem numai să ne imaginăm în ce situaţie sunt persoanele care nu îşi permit să-şi cumpere o apă la PET.

Suntem afiliaţi reţelei de ONG care susţin campania ”Cişmele pentru Bucureşti”, iar proiectul de amenajare din Rahova a venit ca o intervenţie firească în spaţiul public.

R: De ce Rahova?

L. P: Am ales Rahova pentru că am căutat un amplasament într-unul dintre aşa numitele ”cartiere dormitoare”, unde lipsesc spaţiile urbane de calitate şi populaţia este diversă, marea majoritate cu venituri mici. De asemenea, aici nu există nicio sursă de apă potabilă gratuită.

R. Cam câte persoane vor beneficia de acest proiect?

Din calculele noastre, peste 10.000 de persoane ar putea să-şi asigure necesarul minim recomandat de 2 litri de apă pe zi. În plus, spaţiul nou creat are capacitatea de a coagula comunitatea în centrul lui, să devină astfel un centru de interes al zonei, mai ales că în vecinătate sunt şcoli şi o grădiniţă şi o piaţă alimentară.

R: În ce stadiu sunteţi cu proiectul? A fost dificilă derularea lui? Care sunt piedicile de care v-aţi izbit?

În momentul de faţă suntem în impas pentru că avem nevoie de un acord cu Primăria Sectorului 5 şi Primăria Generală. Terenul propus de noi se află în administrarea PMB şi avem nevoie şi de sprijinul lor. Construcţia trebuie să fie preluată pentru întreţinere de către autorităţile locale. Sperăm totuşi că situaţia se va rezolva cât mai curând, având în vedere obiectivul social al proiectului. Când am depus proiectului, Primăria Sectorului 5 ne-a susţinut, însă fiind alegerile, ne-am blocat puţin.

 "Izvoare urbane pentru comunitate", simulare
"Izvoare urbane pentru comunitate", simulare (Ecopolis)

R: Ce alţi paşi mai sunt de făcut şi de cine depind? Aveţi nevoie de sprijin, şi dacă da, în ce constă şi de la cine?

L. P: Următorul pas este să vorbim cu doamna primar Gabriela Firea pentru cei de la Primăria Sectorului 5, ne-au transmis că spaţiul propus este în administrarea PMB. Pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie avem nevoie ca spaţiul respectiv să ne fie cedat nouă. Apoi, finalizăm documentaţia tehnică şi sperăm ca până în noiembrie lucrarea să fie gata. Pentru că nu doar vara avem nevoie de apă gratuită, izvorul va putea fi folosit şi pe timpul iernii.

R: Cum au întâmpinat instituţiile statului cu care aţi luat legătura până acum demersul dv.?

Până acum am avut susţinerea tuturor instituţiilor din Sectorul 5, cel puţin verbală. Însă practic, nu am reuşit să semnăm acordul de parteneriat. Am retrimis scrisori către noii primari şi acum aşteptăm şi răspunsul lor. Spre binele bucureştenilor sperăm ca acesta să fie pozitiv şi să putem finaliza lucrările în timp util.

R: Cine este Ecopolis?

L. P: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie neguvernamentală de mediu înfiinţată în 2009. Raportat la problemele de mediu din ţara noastră, Ecopolis îşi propune să intervină cât se poate de concret, dezvoltând şi promovând politici publice-răspuns la aceste probleme. Am realizat primul studiu privind calitatea aerului din Bucureşti şi primul studiu privind calitatea apei pe care o au bucureştenii la robinet.

În 2015, Ecopolis a derulat proiecte majore care au avut drept scop şi rezultat facilitarea accesului la o viaţă mai bună a persoanelor defavorizate din punct de vedere social şi economic.

Am creat 41 de noi locuri de muncă, am integrat pe piaţa muncii 28 de persoane aparţinând grupurilor defavorizate prin 5 afaceri sociale, detalii aici: www.reteauaecosocial.ro şi am dezvoltat abilităţile antreprenoriale a 11 meşteşugari tradiţionali din Delta Dunării, detalii aici: www.deltacraft.ro.

De asemenea, anul acesta, proiectul de lege propus de organizaţia noastră ”Achiziţii publice verzi” a fost adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Johannis.

R: Ce alte planuri pentru comunitate aveţi?

L. P: Vrem să continăm aceste activităţi îndreptate spre nevoile comunităţilor locale sau defavorizate. Proiectul propus pentru zona Rahova poate fi replicat şi în alte sectoare, cu impact la fel de mare.

Notă: În data de 21. 06. 2016, reprezentanţii Ecopolis au trimis o scrisoare noului primar Gabriela Firea, cerându-i sprijinul pentru proiectul "Izvoare urbane pentru comunitate". Deocamdată scrisoarea nu a primit răspuns. Ecopolis îşi va continua demersurile pentru a lua legătura cu noul primar şi factorii responsabili din primărie, astfel încât cetăţenii Rahovei să beneficieze cât mai curând de apă potabilă gratuită şi de un nou spaţiu amenajat pentru comunitate.