Jackie Chan umblă cu gaşca greşită, fiul său ia leapşa

Jackie Chan într-o postură de Kung Fu, pe scenă, împreună cu beizadeaua Bo Guagua, fiul fostlui boss de partid Bo Xilai, acum condamnat pe viaţă - Oxford University în 2008.
Jackie Chan într-o postură de Kung Fu, pe scenă, împreună cu beizadeaua Bo Guagua, fiul fostlui boss de partid Bo Xilai, acum condamnat pe viaţă - Oxford University în 2008. (Captură/takungpao.com)

Jiang Zemin devine la fel de periculos ca lepra zilele astea. Cei care au legături apropiate de fostul lider al Partidului Comunist Chinez au avut parte de anchete, condamnări la închisoare, precum şi epurări în ultimele luni - campania "anti-corupţie" a liderului actual, Xi Jinping, pare să macine cu brio structurile de Partid.

Mai nou victimă a acestei reglări de conturi tipic mafiote, care are loc la vârful Partidului Comunist este Jackie Chan, prin fiul său Jaycee.

Superstarul a fost făcut de ruşine din cauza legăturilor sale cu fostul lider, consideră analiştii.

Pe 14 august poliţia din Beijing l-a arestat pe Jaycee Chan, fiul starului de kungfu, în baza unor acuzaţii legate de droguri. Ironia face ca Jackie Chan să fie un fost ambasador anti-drog al Chinei. Dar arestarea este cu cântec.

Poliţia a anunţat arestarea lui Jaycee pe 18 august. Starul de filme taiwaneze Kai Ko a fost arestat odată cu Jaycee Chan în casa lui Jackie Chan din Beijing. Poliţia a reţinut 100 de grame de marijuana (?!?), iar Jaycee Chan a fost pus sub detenţie de Departamentul de Poliţie din Dongcheng în baza acuzaţiilor de găzduire a consumatorilor de droguri.

Pe 19 august, purtătorul de cuvânt al Partidului, Chinese Central Television (CCTV) a publicat un material în care Jaycee Chan spunea că a început să consume droguri cu opt ani în urmă şi că are droguri în casă. Kai Ko a fost dat şi el pe post, purtând zeghe, ruşinat şi plin de lacrimi, şi confesând că este vinovat.

Forţarea unei confesiuni publice televizate este o practică obsedantă, utilizată de regimul comunist chinez încă de pe vremea lui Mao Zedong. Rolul folosirii acestui gen de umilire este dublu - de a-i avertiza pe ceilalţi, precum şi de a arăta control total asupra "vinovatului".

Actorul născut în Hong Kong a jucat un rol în politica din China continentală, activând ca membru al Comitetului Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), corpul de consiliere politică al Chinei, complet controlat de Partidul Comunist, de altfel.

Chan a obţinut notorietate, şi de asemenea a provocat o mare cantitate de resentimente, din cauza unei serii controversate de remarci pro-comuniste în faţa mass mediei: ”Hong Kong şi Taiwan sunt haotice deoarece au prea multă libertate”, ”Poporul chinez trebuie să fie controlat”, şi ”alegerile din Taiwan sunt o glumă”.

Potrivit lui Zhao Xiaohui, un jurnalist financiar taiwanez, oficialii cu relaţii în China precum Jackie Chan sunt în general capabili să-şi scoată fii din probleme. Faptul că Jackie n-a putut face asta merită analizat.

Într-un comentariu, Zhao a scris că arestarea fiului lui Chan trimite un mesaj care spune că puterea politică din spatele lui Chan s-a prăbuşit. China este o naţiune condusă de oameni, nu de legi, iar puterea individuală şi statutul sunt lucruri importante.

Jackie Chan are legături puternice în gruparea din jurul lui Jiang Zemin.

De exemplu, Chan are o relaţie apropiată cu Bo Guagua, fiul fostului oficial al PCC Bo Xilai, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în septembrie 2013. Bo Guagua l-a invitat pe Chan la Universitatea Oxford din Marea Britanie, în 2008, să ţină un discurs. Fotografiile publicate de mass media din Hong Kong Takungpao, îl arată pe Jackie Chan stând pe scenă într-o postură de Kung Fu alături de Bo.

Chan are de asemenea legături apropiate cu Song Zuying, o cântăreaţă chineză, despre care se crede că era amanta lui Jiang Zemin. Într-o sesiune CPCC, desfăşurată pe 5 martie anul acesta, a apărut o fotografie cu Chan obraz-în-obraz cu Song, în timp ce ţine o mână pe umărul ei.

Zhao susţine că arestarea fiului lui Chan este ”numai un efect al rectificării lui Xi Jinping asupra puterii lui Jiang”. Un număr de oficiali înalţi care l-au urmat pe Jiang au fost demişi de la putere în ultimul an. Cel mai mare ”tigru” epurat până acum a fost Zhou Yongkang, fostul ţar al sistemului de securitate al Chinei şi măcelarul loial al lui Jiang. Zhou a fost pus în mod formal sub investigaţie pe 29 iulie.

Chiar presupusa amantă a lui Jiang, Song, a dispărut de peste o lună. Vestea care s-a răspândit în societatea chineză şi în media chineză de peste Ocean - a fost că Song a fost de fapt pusă sub investigaţie de echipa anti-corupţie şi de armată (Song este un ofiţer în Armata de Eliberare a Poporului) din cauză legăturilor sale cu Jiang Zemin.

Unii spun că data la care a fost anunţată arestarea fiului lui Chan este semnificativă. Cu o zi în urmă, pe 17 august, un mare protest s-a desfăşurat în Hong Kong împotriva mişcării democratice de acolo. Mulţi dintre protestatari erau din China continentală şi au plătit 50 de dolari de persoană pentru a participa la protest.

În mod bizar, pe 17 august a fost şi cea de-a 88-a zi de naştere a lui Jiang Zemin. Unii au speculat că protestatarii din Hong Kong au fost angajaţi de gruparea lui Jiang.

”Publicarea ştirilor despre fiul lui Chan chiar după ziua de 17 nu se întâmplă numai pentru a-l speria pe Chan, ci şi pentru a-i avertiza pe cei din gruparea lui Jiang care se află în spatele lui Chan”, a notat Chen Simin, un comentator politic.