Jaful de la ANRP se întinde până în fosta Aministraţie Prezidenţială. Traian Băsescu, reacţie rapidă

E vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială, a fost reacţia lui Traian Băsescu după ce s-a aflat că unul dintre foştii săi consilieri este implicat în cel mai recent dosar ANRP ajuns pe masa instanţelor.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul şef de stat Traian Băsescu a reacţionat marţi, pe contul său de Facebook, după ce omul de afaceri Horia Simu - trimis în judecată într-unul din celebrele dosare ANRP - a declarat că fostul consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Daniel Moldoveanu a luat 25% din cei 7 milioane de euro primiţi de el de la instituţia responsabilă să repare nedreptăţile regimului comunist.

"Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui "consilier prezidenţial" din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare!

Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială.

Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de ŞEF AL COMUNITĂŢII NAŢIONALE DE INFORMAŢII...", a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

Acuzaţiile lui Horia Simu

Afaceristul Horia Simu a reuşit să obţină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanţa datorită intervenţiilor unor persoane cu funcţii de conducere în Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi RAAPPS, susţin procurorii DNA în rechizitoriul prin care Simu - supranumit bancherul cuprului - a fost trimis în judecată.

Potrivit DNA, tot prin intermediul unei persoane care avea "o funcţie importantă" în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a ajuns Horia Simu şi la Crinuţa Dumitrean, care era preşedinte al ANRP. În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administraţiei Prezidenţiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar.

"Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuţa Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (...) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualităţii şi sunt acoperiţi autorii morali ai acestui dosar.

Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept", a declarat Horia Simu, în faţa Înaltei Curţi, citat de Agerpres.

Răspunzând unei întrebări, omul de afaceri a precizat că Daniel Moldoveanu a luat 25% din cei 7 milioane de euro primiţi de la ANRP.

Reamintim că Horia Simu şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, au fost trimişi în judecată alături de alte persoane, în dosarul ANRP 5, dosar ce vizează supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanţa.

Simu a achiziţionat printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, drepturile litigioase pentru acest teren, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro. Ulterior, Simu Horia a obţinut de la ANRP o despăgubire de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei, arată DNA.

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.