Jandarmeria, mesaj despre "flori şi sentimente minunate" pentru protestatari după intervenţia în forţă

Jandarmeria le-a transmis un mesaj celor din Piaţa Victoriei după ce, cu puţin timp în urmă, forţele de ordine au luat pe sus, uneori la modul brutal, zeci de protestatari, un jurnalist german care era pe trecerea de pietoni, precum şi un membru USR care strângea semnături pentru iniţiativa "Fără Penali".
Protest
Protest (Captura)

La scurt timp după ce a intervenit în forţă în Piaţa Victoriei, spre indignarea opiniei publice care a avut ocazia să vadă multe filmări şocante cu incidentele de acolo, Jandarmeria Română a postat un mesaj împăciuitor vineri, pe pagina sa de Facebook, destinat protestatarilor.

"De fiecare dată, ieşim în stradă alături de voi, pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranţă. E ce contează cel mai mult pentru noi! E datoria noastră să vă asigurăm protecţia şi să vă garantăm libera exprimare, aşa cum ne spune şi Constituţia României. Ca şi în 2017, şi anul ăsta efortul nostru a fost înţeles şi apreciat cu flori, cel puţin de către o parte dintre voi şi vă mulţumim din suflet pentru asta. Ne amintim cu plăcere de Jandarmeria, jos pălăria şi de sentimentele minunate care ne-au încercat anul trecut! Copiii noştri ne povesteau că la şcoală se mândreau că sunt copii de jandarm şi ne-am dori mult să poată face asta şi acum şi de fiecare dată. Acum, ca şi atunci, am rămas aceiaşi, care peste an muncim alături de voi în momentele grele, fie că e vorba de zăpezi, inundaţii sau alte probleme.

La fel ca în 2017, vă reamintim că desfăşurarea unor măsuri de ordine publică presupune indubitabil respectarea unor reguli fără de care unii dintre voi aţi trăi un sentiment de insecuritate. Cei mai mulţi aţi înţeles atunci şi înţelegeţi şi acum că în momentul în care aceste reguli legale nu sunt respectate, trebuie să intervenim şi să restabilim echilibrul şi vă mulţumim pentru asta. Indiferent că eşti jurnalist, medic, muncitor sau student, împreună, prin colaborare, trebuie să protejăm valorile sociale superioare şi putem face asta doar prin dialog, consens şi prin respectarea normelor legale. Vă mulţumim pentru înţelegere, mai ales celor care din când în când, vă puneţi în rolul nostru şi înţelegeţi că nu e uşor să ne facem datoria, dar că facem tot ce putem pentru voi şi pentru respectarea normelor legale", a transmis Jandarmeria, care a postat câteva poze "pozitive".

Jandarmi
Jandarmi (Jandarmeria Română)

Jandarmi
Jandarmi (Jandarmeria Română)

Reacţiile cetăţenilor sunt cât se poate de sugestive.

"Vă doresc să aveţi puterea să vă uitaţi în ochii copiilor voştri şi să le spuneţi: 'Uite, pentru aceşti "domni" am cotonogit eu oamenii la protest'. Pentru că, deşi vă aflaţi în slujba poporului, caftiţi la noi ca la hoţii de cai, apărând jigodii ca Bacalbaşa, Nicolicea şi aşa mai departe."

Pentru atitudinea din 21.06, da, jos pălăria, dar ceea ce aţi făcut în data de 20.06 lasă mult de dorit. Noi cei care suntem acolo nu vă suntem inamici, mergem la aceleaşi spitale, avem copii la aceleaşi şcoli şi în general ne lovim de aceleaşi probleme ca şi voi! Atâta timp cât ne vom respecta reciproc lucrurile nu au voie să degenereze! Pe data de 20.06 v-aţi comportat ca o armată privată, iar asta creează frustrări chiar şi printre jandarmii din prima linie!”

"Asta să îi spuneţi la doamna care a încasat o doză de spray lacrimogen de la colegii dumneavoastră, protestând împotriva unora cu dosare penale care refuză vehement să lase cârma ţării în mână celor care vor să facă ceva pentru ţara asta nu doar să folosească justiţia să îşi spele dosarele şi pe care voi să îi escortaţi ori de câte ori au nevoie! Când meritaţi, lumea vă respectă, când vă văd scut în faţa celor care nu merită şi dau legi noaptea ca hoţii, acţionează ca atare. Toate cele bune!"

"Aveaţi de gând să ne apăraţi cu acele tunuri cu apă aduse lângă Piaţa Victoriei?? De cine voiaţi să ne apăraţi??"

"Jandarmeria, jos pălăria" s-a transformat în "Jandarmeria apără hoţia" pentru că, tot în Constituţie scrie, la articolul 55, litera a) "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România", iar de aici fiecare înţelege ce doreşte: să apere ţara de hoţi, de nedreptăţi, de abuzuri, de armate străine, etc. Vouă vă convine ca atunci când copiii voştri merg la şcoală acum, să fie întrebaţi de ce tăticul/mamica îi apără pe cei care fac rău ţării? Pe ei îi apăraţi de posibilele violenţe fizice şi verbale (vedeţi Bacalbaşa), dar pe noi de ce nu ne apăraţi de abuzurile lor? Şi oricum. Ne rezumăm la comportament, la atitudine. Nu cred că au fost date amenzi pentru mizeria lăsată în Piaţa Victoriei la întâlnirea PSD, dar sunt date amenzi pentru mitingurile #rezist pentru diverse varii motive care până la urmă sunt create de frustrări pe care sunt sigur că şi membri ai jandarmeriei le au."

"Chiar nu aveţi deloc bun-simţ? La mitingul PSD aţi fost invizibili, nimeni n-a fost bruscat, călcat în picioare sau încătuşat, dar la miting-ul #rezist, vă ocupaţi doar de provocări şi luaţi oamenii cu forţa în dube fără justificare, daţi cu spray iritant "blat", doar la intimidare! E atât de evidentă dubla măsură şi complicitatea Jandarmeriei cu sistemul şi ordinele politice încât ar trebui să vă fie ruşine să mai daţi asemenea comunicate! Jandarmeria apără hoţia! Ruşine să vă fie! Va veni ziua în care toţi cei vinovaţi de obedienţa faţă de factorul politic, de respectarea unor ordine ilegale şi de opresiune a unei manifestaţii paşnice vor trebui să plătească! Cu toţii plătim până la urmă, aşa o vor face şi cei responsabili!"