Jandarmi francezi pătrund ilegal în Italia şi “livrează” 2 imigranţi. Salvini cere explicaţii

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

Italia a cerut explicţii Franţei în legătură cu rapoartele şocante care susţin că jandarmi francezi au pătruns ilegal în Italia şi au lăsat doi imigranţi în pădurile situate în apropiere de Torino, înainte să se întoarcă în Franţa, potrivit Express.co.uk.

Nu este prima dată când Roma şi Parisul au divergenţe legate de controlul de frontieră: în luna martie, Italia a fost scandalizată după ce poliţia de frontieră franceză a folosit o gară feroviară italiană pentru a efectua un test antidrog.

Ministerul italian de Externe a susţinut că l-a contactat pe ambasadorul francez de la Roma pentru mai multe informaţii legate de presupusa intrare de vineri a unui camion al poliţiei franceze în satul alpin Claviere.

Potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA, camerele de supraveghere ale poliţiei italiene au surprins vehiculul jandarmeriei franceze pe video. Se presupune că cele două persoane care au coborât din camion sunt imigranţi africani, a adăugat agenţia.

Franţa a recunoscut că s-a făcut o “greşeală” şi trebuie “clarificate” circumstanţele incidentului.

Însă ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, care este de extremă dreapta şi se opune cu tărie imigraţiei, a cerut o explicaţie imediată, criticându-l pe preşedintele francez Emmanuel Macron.

“Ei spun că a fost un ‘incident’? Domnul Macron, care se prezintă ca un lider bun şi generos [pro-imigraţie], aruncă imigranţi peste frontieră în cursul nopţii? Dorim imediat răspunsuri clare de la Paris”, a afirmat Salvini, care este vicepremier şi lider al partidului ultraconservator Liga, într-un mesaj postat pe Facebook.

“Incredibil. Aşteptăm un progres: nu pot crede că Franţa lui Macron îşi foloseşte poliţia pentru a arunca imigranţi în secret în Italia”, a susţinut Salvini într-un mesaj publicat anterior în cursul zilei de luni.

Salvini a acuzat Franţa de mai multe ori că îşi întoarce privirea de la criza imigraţiei din Italia şi a promis că va contracara ceea ce el descrie ca fiind politici pro-imigraţie ale preşedintelui Macron.

Acesta este al doilea astfel de incident în 2018.

În luna martie, Roma şi Parisul au avut parte de o dispută diplomatică după ce poliţia de frontieră franceză a folosit o staţie feroviară italiană pentru a forţa un pasager nigerian – despre care ei au presupus în mod greşit că se afla ilegal în Europa – să ofere o mostră de urină pentru un test antidrog.

Incidentul a declanşat un val de nemulţumire în Italia, Franţa fiind acuzată de încălcarea graniţelor şi suveranităţii ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe