Japonia: 176 de morţi, zeci de persoane dispărute, în cele mai fatale inundaţii din ultimele decenii

Zona lovită de inundaţii în Mabi, prefectura japoneză Okayama, 10 iulie 2018.
Zona lovită de inundaţii în Mabi, prefectura japoneză Okayama, 10 iulie 2018. (Martin Bureau/AFP/Getty Images)

Premierul nipon Shinzo Abe a vizitat miercuri unele dintre regiunile afectate de inundaţii în Japonia, în timp ce numărul morţilor cauzate de cele mai abundente inundaţii a crescut la 176.

Zeci de persoane sunt încă date dispărute şi există temeri legate de sănătate pe fondul căldurii extreme, precum şi a posibilităţii unor noi inundaţii, potrivit Euronews.

Echipele de salvare caută în continuare victime ale dezastrului natural, fiind ajutaţi de câini pregătiţi pentru astfel de operaţiuni.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi au declanşat alunecări de teren în vestul Japoniei în cursul săptămânii trecute, aducând moarte şi pagube mari în cartiere construite în urmă cu câteva decenii în apropierea pantelor montane.

În condiţiile în care temperaturile ajung la 33 de grade Celsius sau chiar mai mult în zonele devastate din prefecturile Okayama şi Hiroshima, atenţia s-a plasat acum pe prevenirea insolaţiilor care ar putea afecta membrii echipelor de salvare şi în centrele de evacuare unde sunt adăpostite mii de persoane.

Premierul Abe, care şi-a anulat călătoriile în străinătate pentru a gestiona situaţia provocată de inundaţii, a fost criticat după ce pe Twitter a fost postată o fotografie în care premierul şi ministrul Apărării se aflau la o petrecere împreună cu diverşi parlamentari în perioada în care ploile torenţiale luau amploare.

După ce a evaluat pagubele dintr-un elicopter care a zburat deasupra prefecturii Okayamam- una dintre cel mai puternic afectate regiuni -, Abe a vizitat un centru de evacuare aglomerat.

“Vom trece peste toată birocraţia pentru a asigura produsele de care au nevoie oamenii, pentru a îmbunătăţi situaţia în centrele de evacuare – precum aparate de aer condiţionat pe măsură ce zilele vor fi în continuare foarte călduroase – şi apoi vom asigura găzduire temporară şi alte lucruri de care au nevoie oamenii pentru a-şi reface viaţa”, a precizat premierul.

Abe urmăreşte să fie reales lider al partidului său în luna septembrie şi popularitatea sa a crescut după ce a primit o lovitură la începutul acestui an din cauza unui scandal legat de nepotism.

Guvernul lui Abe a promis marţi o sumă iniţială de 3,7 miliarde de euro pentru a ajuta ţara să îşi revină după dezastrul meteorologic, şi ulterior un buget special dacă va fi nevoie.