Japonia închiriază avioane militare Manilei pentru a patrula în Marea Chinei de Sud

Filipine a împrumutat două avioane de luptă japoneze care o vor ajuta să patruleze liniile maritime vitale pentru asigurarea securităţii în disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit declaraţiilor unor oficiali.
Avion japonez Beechcraft TC-90.
Avion japonez Beechcraft TC-90. (Wikipedia.org)

Şeful armatei filipineze, generalul Eduardo Ano, a declarat luni în capitala Manila că avioanele livrate de japonezi vor opera deasupra Benham Rise, o regiune maritimă situată la est de principala insulă filipineză Luzon, şi deasupra Mării Chinei de Sud.

Luând cuvântul la o ceremonie de livrare a avioanelor, ministrul nipon al Apărării, Kenji Wakamiya, a evidenţiat necesitatea unei coordonări bilaterale pentru a putea face faţă provocărilor existente în regiune.

“În condiţiile în care ne confruntăm cu numeroase probleme legate de securitate în regiunea Asia-Pacific, inclusiv cele din Marea Chinei de Sud, cooperarea noastră cu Filipine pentru securitatea şi stabilitatea regională este acum şi mai semnificativă”, a susţinut Wakamiya.

Potrivit declaraţiilor secretarului filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, Japonia va livra Filipinelor un număr de 5 avioane Beechcraft TC-90.

Japonia, care se află într-o dispută teritorială cu Beijingul din cauza insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, urmăreşte să consolideze legăturile cu alte ţări pentru a restricţiona influenţa tot mai mare a Chinei în regiune.

Beijingul s-a opus închirierii avioanelor imediat ce anunţul a fost făcut la sfârşitul anului trecut, în timpul fostului preşedinte Benigno Aquino.

Filipine a avut dispute cu regimul comunist chinez timp de mulţi ani pe tema Mării Chinei de Sud, dar legăturile bilaterale s-au îmbunătăţit după alegerea noului preşedinte filipinez Rodrigo Duterte.

Duterte a schimbat politica, curtând în mod deschis China pentru legături comerciale mai avantajoase şi pentru ajutoare, şi minimalizând, totodată, disputa din Marea Chinei de Sud. La începutul acestei luni, Duterte a declarat că este dispus să împartă resursele cu Beijingul în apele contestate.

În plus, Duterte a încercat să aplaneze temerile generate de navele de spionaj chineze văzute în apropiere de Benham Rise.

Beijingul revendică suveranitatea asupra celei mai mari zone a Mării Chinei de Sud, bogată în resurse şi, totodată, o rută comercială importantă prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Dar, Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au la rândul lor revendicări teritoriale, dar la o scară mult mai mică.

Mai mulţi oficiali chinezi seniori au acuzat SUA şi aliaţii săi de amplificarea tensiunilor în regiune.

În luna ianuarie, Ministerul chinez de Externe a avertizat SUA să nu facă niciun comentariu imprudent în legătură cu insulele sale din Marea Chinei de Sud.

În plus, regimul chinez a cerut Washingtonului să ia în considerare faptele şi să nu interfereze în disputa teritorială. Avertizarea a fost făcută după ce secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că SUA intenţionează să oprească Beijingul să preia controlul asupra Mării Chinei de Sud.