Japonia intră în era "Reiwa". Aceasta înseamnă "Ordine, armonie şi pace"

Noua eră va intra în vigoare la 1 mai atunci când Naruhito va deveni împărat în locul tatălui său Akihito, în vârstă de 85 de ani, care abdică.
Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta)
Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta) (archyworldys.com/japan)

Japonia intră într-o nouă eră: "Reiwa". "Rei" are sensuri legate de "ordine", "comandă" şi "dorinţă" şi "Wa" se traduce prin "pace" şi "armonie".

Reiwa va marca timpul începând cu 1 mai, atunci când Naruhito, în vârstă de 59 de ani, îl va succeda ca împărat pe tatăl său Akihito, în vârstă de 85 de ani, care abdică deoarece nu mai este sigur că poate purta responsabilitatea grea a regatului. Japonia, care este astăzi în anul 31 al erei Heisei (adică "împlinirea păcii") va porni din nou de la Anul 1 al erei Reiwa.

Cele două caractere ale erei Reiwa vor fi imprimate pe monede, pe calendare, pe titlurile ziarelor şi pe documentele oficiale. Japonezii ştiu bine că sunt în 2019, dar ei încă apreciază tradiţia timpului care se desfăşoară în funcţie de vârsta împăratului lor. Premierul Abe a explicat semnificaţia erei Reiwa: "Acest nume reflectă unitatea spirituală a poporului japonez". Dar alegerea numelui erei are şi implicaţii politice. O comisie de experţi în istorie şi literatură a selectat o listă restrânsă şi a prezentat-o guvernului care a decis într-o şedinţă secretă "Reiwa".

Caracterele au derivat de secole de la citate din literatura clasică a literaturii chineze. Heisei deriva din "Shiki" (Registrele Marelui Istoric) şi "Shokyo" (Cartea Documentelor). Mulţi s-au întrebat dacă guvernul naţionalist al lui Shinzo Abe va rupe această tradiţie, folosind referinţe la clasicul literar japonez. Şi într-adevăr a făcut-o. Reiwa provine din "Manyoshu", cea mai veche colecţie de poezie japoneză. Poemele din "Manyoshu" descriu mirosul florilor de pruni care călătoresc în vântul proaspăt de la începutul primăverii.

Shinzo Abe a spus că Reiwa reprezintă aspiraţia "poporului nostru, ca fiecare să aibă grijă de celălalt, într-o climă frumoasă". El a adăugat: "Prin alegerea acestui termen, reînnoiesc angajamentul meu de a conduce Japonia într-o nouă eră plină de speranţă". Conform tradiţiei, fiecare perioadă imperială din Japonia, numită "gengo", trebuie identificată printr-un cuvânt format din două caractere, uşor de scris şi citit.

Anunţul despre venirea Erei Reiwa, cea de-a 248-a din istoria imperială, a fost dat luni dimineaţă, 1 aprilie, în Tokyo, de către secretarul general al guvernului Yoshihide Suga, care a arătat cele două caractere desenate pe o pânză albă. O atmosferă de sărbătoare şi chiar emoţionantă, într-o zi frumoasă însorită şi însoţită de mirosul florilor de piersici.

(screenshot tramite video Youtube)

Acest sistem datează în Japonia din anul 645, însă conceptul îşi are rădăcinile în dinastiile din China antică: împăratul chinez Wu, în anul 140 î.Hr., şi-a marcat anii domniei sub numele de Jianyuan, pentru a face cunoscut că împăratul domina şi trecerea timpului.

Influenţa chineză a răspândit sistemul erei în alte ţări cum ar fi Vietnam, Coreea şi alte state care plăteau tribut Chinei. Dar astăzi tradiţia a rămas în vigoare numai în Japonia.

Articol de referinţă: Reiwa: Japan reveals name of new era ahead of Emperor's abdication

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe