Japonia, taifunul Hagibis loveşte Tokyo: 19 morţi, 16 dispăruţi şi 130 de răniţi

Alertă meteorologică în Fukushima. Ordin de evacuare pentru 7 milioane de persoane
Japonia
Japonia (captură web)

Pe măsură ce trece timpul, se măreşte numărul victimelor provocate de taifunul Hagibis, cel mai puternic din ultimii 60 de ani care a lovit Japonia. Dar dezastrele naturale se ţin lanţ în Ţara Crizantemelor: după ce sâmbătă s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade, taifunul a provocat 19 morţi, 16 dispăruţi şi s-a emis ordin de evacuare pentru 7 milioane de oameni. Dar nu numai, multe zone rezidenţiale sunt cuprinse de ape cu noroi, trenurile şi avioane sunt suspendate, valuri puternice provocate de furtună lovesc puternic ţărmurile. Conform datelor furnizate de autorităţi există cel puţin 130 de răniţi.

Furtuna, însoţită de ploi cu o intensitate „fără precedent”, a semănat moarte şi ruină în centrul şi estul Japoniei în noaptea de sâmbătă până duminică dimineaţă (ora locală), lăsând case inundate, alunecări de teren şi râuri revărsate. "Taifunul violent a provocat daune imense în lungul şi în latul estului Japoniei", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, într-un interviu acordat jurnaliştilor. În prezent, guvernul a desfăşurat 27.000 de soldaţi şi alte mijloace de salvare, în timp ce numără pagubele.

În regiunea Nagano s-au produs inundaţii abundente. Un baraj a cedat, iar apele râului Chikuma au inundat o zonă rezidenţială în care casele au fost cuprinse de apă până la primul etaj. Aproximativ 7,3 milioane de japonezi au fost aprovizionaţi cu alimente, apă şi pături. Taifunul a paralizat şi transportul în marea regiune Tokyo. Sâmbătă, conexiunile aeriene, feroviare şi subterane au fost suspendate.

Intensitatea „fără precedent” a ploilor a determinat Agenţia Meteorologică Japoneză să emită cel mai înalt nivel de alarmă, cel rezervat situaţiilor de posibile catastrofe. Hagibis a lovit Japonia sâmbătă înainte de ora locală 19:00 şi a ajuns la Tokyo în jurul orei 21:00, însoţit de rafale de vânt de până la 200 km pe oră înainte de a atinge solul.