Jeremy Corbyn, reales lider al Partidului Laburist din Marea Britanie

Jeremy Corbyn a fost reales sâmbătă la conducerea Partidului Laburist, în ciuda faptului că mai mulţi parlamentari moderaţi din partid au fost nemulţumiţi de activitatea acestuia.
Jeremy Corbyn se adresează susţinătorilor în Liverpool după ce fost reales în funcţia de lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, 24 septembrie 2016.
Jeremy Corbyn se adresează susţinătorilor în Liverpool după ce fost reales în funcţia de lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, 24 septembrie 2016. (Leon Neal/Getty Images)

Rezultatele luptei pentru conducerea partidului au fost anunţate sâmbătă în Liverpool, în nord-vestul Marii Britanii, în ajunul conferinţei anuale a Partidului Laburist.

Corbyn, un politician de extremă stânga în vârstă de 67 de ani, a obţinut 61,8% dintre cele 500.000 de voturi, un procent mai mare faţă 59,5% pe care l-a înregistratt în urmă cu un an, când victoria sa a şocat şi divizat partidul.

Revolta unor membri laburişti din Parlament, care au declarat că se tem că partidul va fi condus de Corbyn spre un dezastru electoral, nu a avut niciun rezultat după ce candidatul lor favorit, Owen Smith, a obţinut doar 38,2% dintre voturi.

Realegerea îi întăreşte autoritatea lui Corbyn în partidul extrem de divizat în prezent, şi îi va alimenta încercările de a împinge formaţiunea şi mai spre stânga eşichierului politic — o decizie despre care mulţi dintre colegii săi spun că îi va ţine pe laburişti departe de putere şi le va oferi conservatorilor, aflaţi în prezent la guvernare, mână liberă în controlarea procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, decisă la referendumul de la 23 iunie, conform Agerpres.

Într-un discurs susţinut după obţinerea victoriei, Corbyn a făcut apel la unitate şi a promis că partidul va câştiga următoarele alegeri sub conducerea sa.

În plus, el a promis că îi va ierta pe rebeli, notând că se spun multe lucruri în timpul unei campanii electorale, care ulterior sunt regretate.

Corbyn şi aliaţii săi văd Partidul Laburist ca o mişcare socialistă al cărei scop este schimbarea societăţii. Dar majoritatea laburiştilor din Parlament, care îl privesc pe Corbyn ca pe un bărbat de modă veche, consideră că cea mai bună metodă pentru a aduce o schimbare este aceea de a câştiga alegerile. Marea Britanie are tendinţa de a se îndrepta către centru, şi nu spre stânga.

În plus, ei l-au criticat pe Corbyn pentru organizare deficitară şi conducere slabă şi au precizat că Partidul Laburiştilor nu acţionează ca un element eficient al opoziţiei faţă de Partidul Conservator.

Dar după această victorie răsunătoare, este destul de improbabil ca Jeremy Corbyn să înfrunte o altă provocare înainte de următoarele alegeri generale, care vor avea loc în mai 2020. Membrii laburişti din Parlament care au refuzat să servească în cabinetul sau care au demisionat în semn de protest vor fi probabil supuşi presiunilor pentru a i se alătura, chiar dacă nu sunt deloc de acord cu politicile acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe