Jim Rickards: Chinezii nu stiu nimic despre pieţele de capital

Autorul cărţilor “Currency Wars” şi “The Death of Money a avertizat că, deşi piaţa bursieră chineză a cunoscut un moment de respiro vineri, când acţiunile chineze au crescut cu 2%, situaţia pe termen lung va rămâne în mare parte la fel.
James Rickards, autorul bestseller-ului "Războaiele Valutare"
James Rickards, autorul bestseller-ului "Războaiele Valutare" (Prin bunăvoinţă, James Rickards)

China a permis lumii să îşi tragă sufletul vineri. Acţiunile chineze au crescut cu 2%, iar banca centrală a Chinei a ridicat puţin valoarea yuanului. Totuşi, acţiunile globale sunt mai mult sau mai puţin neschimbate.

“Chinezii sunt comunişti şi ei nu stiu nimic despre pieţele de capital. A pune comuniştii să răspundă de pieţele de capital este ca şi cum ai pune un pistol încărcat în mâna unui copil de 3 ani”, a declarat James Rickards, autor al cărţilor “Currency Wars” şi “The Death of Money”, pentru postul canadian de televiziune CBC.

Rickards susţine că cea mai mare greşeală a chinezilor a fost să şocheze lumea prin devalorizarea yuanului în august 2015. “Niciodată nu şochezi sistemul, întotdeauna laşi oamenii să ştie ce va veni”, a precizat el. La acea vreme, mişcarea a fost o surpriză totală şi a şocat încrederea lumii în planificarea centralizată chineză.

Acum, autorităţile chineze trimit semnale că moneda lor va scădea şi mai mult.

Conform Reuters, banca centrală chineză a susţinut pe website-ul său în 8 ianuarie: “Banca Centrală a declarat că va face yuanul să fie mai prezent în tranzacţiile internaţionale, va menţine moneda în esenţă stabilă, va îmbunătăţi mai mult mecanismul de structurare a masei monetare şi va intensifica reformarea sistemului de administrare a valutei străine şi reformarea instituţiilor financiare”.

Acest lucru înseamnă că yuanul se va deprecia şi mai mult în faţa dolarului. China a restricţionat setul de alegeri, conform legii trinităţii imposibile:

1. Să ai un cont deschis de capital
2. Să ai o politică monetară independentă
3. Să ai o rată de schimb stabilă

În orice moment, doar două sunt posibile şi Rickards susţine că Beijingul va alege o politică monetară independentă şi un cont deschis de capital, similar cu majoritatea pieţelor dezvoltate. “Ei trebuie să devalorizeze moneda [naţionale]. Nu îşi vor închide contul de capital, [deoarece] există o presiune prea mare din partea Fondului Monetar Internaţional. [În plus,] ei nu vor renunţa la politica monetară independentă şi nu vor creşte ratele pentru a opri scurgerile de capital, astfel că vor devaloriza moneda”, a precizat acesta.

În ceea ce priveşte tranziţia la o economie de consum, Rickards consideră că va fi nevoie de mult mai mult timp decât s-ar aştepta oamenii.

“Nu sunt atât de sigur că există o cerere. Există un număr mare de chinezi, dar repartizarea venitului lor este foarte deformată. Ei au un fel de clasă de mijloc de 200 milioane de oameni dintr-o populaţie de 1,2 miliarde, dar acei oameni practic mănâncă scoarţa copacilor, ei sunt destul de săraci”, a declarat el.

“Dintre cei care au ceva bani, o mare parte dintre ei îşi investesc banii în active supraevaluate precum imobiliare şi acţiuni, aşadar suferă pierderi serioase. Această tranziţie către o economie susţinută de consum va avea loc în decurs de 5 până la 10 ani. Creşterea [economică a] Chinei a lovit un gol de aer, şi va merge mult în jos.”