Joe Biden se pregăteşte să intre în cursa pentru Casa Albă

Vicepreşedintele american Joe Biden
Vicepreşedintele american Joe Biden (Joe Raedle / Getty Images)
Pe fondul scăderii accelerate a popularităţii lui Hillary Clinton, care a fost implicată în mai multe scandaluri, democraţii caută o soluţie de rezervă şi-l scot în prim plan pe vicepreşedintele Joseph Biden, căruia propriul fiu aflat pe patul de moarte i-ar fi cerut să candideze la preşedinţia SUA.
Fostul secretar de stat Hillary Clinton părea să fie principala favorită a democraţilor, dispunând de sume uriaşe de bani şi de mii de oameni care bat statele pentru a-i face campanie la alegerile primare. Ea a intrat în cursa pentru Casa Albă cu promisiunea că va fi apărătoarea americanilor simpli şi a clasei de mijloc, deşi familia Clinton este una dintre cele mai bogate din SUA. Numai dintr-o prelegere, Clintonii câştigă de 10 ori mai mult decât venitul mediu anual al unei familii americane.

Dincolo de sumele uriaşe încasate din discursuri şi apariţii, Hillary mai are o problemă serioasă legată de Clinton Foundation, care-i afectează credibilitatea. Ea a recunoscut că ”a făcut greşeli în rapoartele financiare şi bilanţurile acesteia”. Potrivit presei, sumele donate Fundaţiei de diferite guverne au fost amestecate în mod eronat cu alte donaţii.

Pe de altă parte, Hillary Clinton a recunoscut, în luna martie, că a utilizat exclusiv un cont de e-mail privat pentru probleme guvernamentale în perioada în care a deţinut funcţia de secretar de stat al SUA, în perioada 2009-2013. Efectul acestor scandaluri este că, potrivit unui sondaj recent, 57% dintre americani susţin că aceast ”nu este demnă de încredere”.

În acest context a fost adusă-n discuţie o nouă candidatură pentru Casa Albă, respectiv cea a vicepreşedintelui american Joseph Biden. Potrivit New York Times, fiul sau Beau, bolnav de cancer la creier, i-ar fi cerut pe patul de moarte să mai candideze pentru a treia oară la Casa Albă. ”Ar fi mai bine pentru ţară dacă cea mai înaltă funcţie nu ajunge iar la Clintoni”, ar fi spus acesta, citat de jurnalista Maureen Dowd de la NYT.

Revista germană Spiegel comentează că este fără precedent ca o astfel de tragedie care trezeşte emoţie să fie instrumentată pentru lansarea unei candidaturi la preşedinţie, iar sursa jurnalistei ar fi chiar Joe Biden însuşi. Echipa vicepreşedintelui SUA, care a eşuat în 2008 la alegerile preliminare din Iowa iar apoi a fost cooptat de Barack Obama ca vicepreşedinte, a început să discute despre o posibilă candidatură, potrivit agenţiei de presă AP, care citează surse din cercul apropiaţilor lui Biden. Mai mult, New York Times şi Fox News au relatat că şeful staffului său, Steve Ricchetti, a intrat în contact cu diferiţi sponsori ai Partidului Democrat îngrijoraţi de faptul că "punctele slabe ale candidatei Hillary sunt tot mai vizibile".

Precedentele participări ale lui Biden la cursa pentru Casa Albă s-au sfârşit însă lamentabil. În 1988 el a trebuit să iasă din cursă după ce a fost acuzat că ar fi plagiat o parte a discursului, iar în 2008 a obţinut doar 0,9% în statul Iowa.

57% dintre americani susţin că Hillary nu este demnă de încredere. Democraţii caută deja soluţii de rezervă.

Jurnaliştii de la Spiegel iau însă în calcul şi varianta ca vehicularea candidaturii lui Biden să fie doar o şmecherie menită să o scoată pe Hillary Clinton din letargia dată de siguranţa prea mare că va câştiga. Potrivit lui Maureen Dowd de la NYT, un alt candidat luat în calcul de democraţi ar putea fi Howard Schultz, fondatorul lanţului de cafenele Starbucks.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe