John Bolton: chinezii au furat planurile avionului F35

Avion tip F-35 Lightning II.
Avion tip F-35 Lightning II. (Roslan Rahman/AFP/Getty Images)

John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, a acuzat miercuri China că a furat planurile pentru F-35, fabricat de un consorţiu de mai multe ţări, sub patronaj american, susţinând că avionul de luptă din a cincea generaţie construit de regimul comunist chinez arată suspect de similar.

"Aeronava de luptă chineză de a cincea generaţie arată foarte asemănător cu F-35, asta pentru că este F-35, pentru că au furat-o", a declarat John Bolton, în cadrul unei conferinţe de presă miercuri la Kiev.

El a afirmat că avionul de vânătoare F-35 este un exemplu al faptului că Beijingul a furat proprietatea intelectuală de zeci de ani.

"SUA şi China au poziţii semnificativ diferite faţă de comerţ acum. Nu este vorba doar de dezechilibrul balanţei comerciale dintre Statele Unite şi China. [...] Este vorba despre motivele fundamentale pentru care există acest dezechilibru".

Beijingul nu a răspuns încă acuzaţiilor.

La începutul acestei luni, Bolton a susţinut că Rusia a „furat” tehnologia americană legată de dezvoltarea armelor hipersonice. Ministerul rus de Externe a contestat observaţiile şi a sugerat că Washingtonul a copiat nenumărate tehnologii de la mai multe ţări.

Statele Unite şi China au început un război comercial din iunie 2018, dar tensiunile au crescue săptămâna trecută, când Consiliul de Stat al Chinei a declarat că va impune tarife cuprinse între 5 şi 10 la sută, care vor fi aplicate la bunuri americane în valoare de 75 miliarde USD începând cu 1 septembrie şi 15 decembrie.

Măsura regimului era ca răspuns al tarifelor impuse de Donald Trump în mai multe etape, ca parte a unui proces de negociere complex pe care administraţia americană îl duce cu Partidul Comunist Chinez.

La scurt timp după aceea, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că Washingtonul va creşte tarifele existente la mărfuri chinezeşti în valoare de 250 miliarde USD la 30% de la rata actuală de 25%, începând cu 1 octombrie. În plus, tarifele vor fi majorate la 15% de la 10 la sută pentru produse chinezeşti în valoare de 300 miliarde USD de la 1 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe