Joseph Daul: Acum este clar că angajamentele PSRM de reformă nu au fost niciodată autentice

Preşedintele grupului PPE, Joseph Daul.
Preşedintele grupului PPE, Joseph Daul. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În urma aprobării de către Parlamentul Republicii Moldova a moţiunii de neîncredere în Guvernul Sandu, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a menţionat că este îngrijorător că procesul de reformă a justiţiei de la Chişinău s-a oprit şi, în final, a fost blocat de socialişti, devenind clar că angajamentele lor de reformă nu au fost niciodată autentice.

„Cu dezamăgire şi indignare am aflat de votul de neîncredere în guvernul din Republica Moldova declanşat de procesul de asumare a răspunderii pentru alegerea procurorului general. Verticalitatea programului de guvernare al Maiei Sandu a constat în instalarea unui sistem de justiţie independent cu un procuror general independent, care va ajuta Moldova să scape de corupţie şi să apere statul de drept. Cetăţenii au cerut şi se aşteaptau la aceste schimbări de ani de zile şi la aceasta lucra deja guvernul Sandu”, a declarat Daul.

Din păcate, a punctat oficialul european, reformarea justiţiei a fost doar un obiectiv al guvernului Sandu şi nu al PSRM şi al preşedintelui Dodon. Mai mult decât atât, Daul a ţinut să puncteze că este îngrijorător „să vedem că procesul de reformă a justiţiei s-a oprit şi, în final, a fost blocat de socialişti”.

Acum este clar că angajamentele lor de reformă nu au fost niciodată autentice şi nu au avut niciodată intenţia de a curăţa sistemul sau de a oferi cetăţenilor Republicii Moldova o justiţie independentă şi transparentă, a menţionat preşedintele PPE, adăugând că „este o altă trădare socialistă a cetăţenilor, a ţării şi a generaţiilor viitoare”.

„PPE este alături de partidele de centru-dreapta din Moldova şi va continua să îşi susţină eforturile pentru a fi o voce puternică de opoziţie pentru depolitizarea instituţiilor moldoveneşti şi democratizarea ţării. O schimbare de putere nu scuteşte următorul guvern moldovenesc de responsabilităţile Acordului de Asociere UE-Moldova. Dimpotrivă, acum mai mult ca niciodată vom monitoriza îndeaproape evoluţiile din ţară, reformele, precum şi respectarea condiţionalităţilor UE pentru orice sprijin financiar prezent sau viitor", a conchis preşedintele PPE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe