Jucării de peste 100.000 de euro, reţinute la vamă

Magazin de jucării în Beijing
Magazin de jucării în Beijing (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud au descoperit, luni, jucării susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 104.000 de euro, în urma unui control efectuat asupra unui container sosit din China pentru o societate comercială cu sediul în judeţul Ilfov.

Ca urmare a acestui control, inspectorii vamali au reţinut 490 trenuri din plastic inscripţionate „Thomas&Friends”, 282 laptop-uri din plastic „Hannah Montana”, 27.500 de baloane cu figurine „Disney”, 3.456 de păpuşi „Disney-Princess”, 3.552 de păpuşi „Disney-Snow White”, 1.400 de păpuşi „Monster High”, 6.696 de perechi de papuci din material textil inscripţionaţi “Daisy & Coro”, articole susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală ale mărcilor respective.

“Aceste jucării sunt reţinute de Autoritate. O să transmitem proprietarului de marcă o adresă prin care îi spunem ce am găsit şi trimitem şi poze ca acesta să spună dacă sunt contrafăcute sau nu. În termen de 10 zile trebuie să răspundă. Dacă ei spun că sunt contrafăcute, sunt două variante, ori le distrugem pe banii lor, ori sunt donate cu titlul gratuit la case de copii, biserici, cu condiţia să nu fie comercializate. Dacă nu răspund în 10 zile, înseamnă că nu putem demonstra că sunt contrafăcute şi atunci ajung la societatea comercială care le aşteptă”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News, managerul public al Direcţiei Generale a Vămilor, Irina Privantu.

Dacă ar fi fost comercializate la preţul produselor originale, valoarea totală a mărfurilor s-ar fi ridicat la aproximativ 104.000 de euro. În cazul în care proprietarul de marcă răspunde în termen de 10 zile că jucăriile sunt contrafăcute, societatea comercială din Ilfov poate primi amendă între 3.000 şi 10.000 de lei.