Judecătoarea Bîrsan, trimisă în judecată pentru mită - excursii şi obiecte vestimentare de lux

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis joi în judecată pe judecătoarea Gabriela Bîrsan, de la ÎCCJ, pe magistratul Corina Corbu, un şofer angajat la instanţă, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Corina Corbu, magistrat la ÎCCJ, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, fiind acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, precum şi Florian Ionescu, angajat ca şofer tot la instanţa supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase.

Totodată, vor fi prezentaţi în faţa instanţei şi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ÎCCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Conform DNA, se poate schiţa un "tablou infracţional complex" cu persoane învestite cu demnităţi publice, precum şi patroni de firme cu interese judiciare ori avocaţi ai acestora. Persoanele învestite cu demnităţi publice au avut parte de petreceri gratuite la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anularea biletelor de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare într-un apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Anchetatorii susţin că în schimbul avantajelor materiale magistraţii se ocupau de tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile.

Procurorii susţin că firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituţii ale statului. Acesta a contestat la instanţe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate, a pierdut procese la fond, iar respingerea recursului ar fi dus implicit la pierderea unor sume de bani importante.

"În plus, în situaţia în care inculpatul Chiriac Gabriel nu ar fi achitat sumele la care a fost obligat prin hotărâre judecătorească irevocabilă era pasibil de răspundere penală, deoarece nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. (2), constituia infracţiune şi se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la acel moment", potrivit DNA.

De aceea, omul de afaceri, prin intermediul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, a contestat amenda într-unul din dosare, aşa încât recursul la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a ÎCCJ, unde şefa secţiei era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secţie era tot o prietenă a avocatei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu, a fost convins că este posibilă o soluţionare în favoarea sa.

Conform sursei citate, practicile infracţionale s-au bazat pe o reţea de cereri de strămutare, concomitent cu suspendarea judecării cauzelor de fond până la soluţionarea strămutării, în scopul tergiversării în favoarea firmelor lui Gabriel Chiriac. Această activitate infracţională a fost facilitată de preşedintele secţiei, judecătoarea Bîrsan, chiar şi în situaţii în care nici măcar nu s-a solicitat suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea strămutării.

Totodată, judecătoarea Puşoiu a soluţionat în mod favorabil unele dosare ale firmelor reprezentate, asistate chiar de avocatul Radu Gherbovan Silinescu.

"Sistematic aceste activităţi infracţionale au fost precedate, însoţite sau urmate de primirea de către cele două judecătoare implicate, inculpatele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana, pentru aceste servicii judiciare de: excursii, bilete de avion, cadouri provenind de la omul de afaceri şi cei doi soţi avocaţi, inculpaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu", susţine DNA.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile aparţinând Gabrielei Bîrsan, Iulianei Puşoiu, Claudiei Gherbovan Silinescu şi lui Radu Gherbovan Silinescu.

În 2013, DNA anunţa că actele de urmărire penală în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan au fost refăcute ca urmare a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a admis ridicarea imunităţii de care beneficiază magistrata căsătorită cu fostul judecător CEDO Corneliu Bîrsan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne