Judecător al CSJ din R. Moldova, cercetat şi reţinut într-un dosar de spălare de bani

Oleg Sternioală, judecător al CSJ din Moldova
Oleg Sternioală, judecător al CSJ din Moldova (cotidianul.md)

Procuratura Anticorupţie a efectuat luni, 4 noiembrie, percheziţii la domiciliul şi locul de muncă al judecătorului Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Oleg Sternioală, după care acesta a fost reţinut pentru 72 de ore.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea şi deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

„Verificările premergătoarei urmăririi penale arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referinţă). În aceeaşi perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupţie.

Potrivit procurorilor, începerea urmării penale au avut la bază investigaţiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaţionale şi raportul de autosesizare al procurorului.

Oamenii legii suspectează că diferenţa de circa 6,7 milioane dintre veniturile şi cheltuielile judecătorului constituie bunuri ilicite, tăinuite, iar natura şi originea acestora ar fi deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terţe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.